Jyväskylän yliopistoon kyberturvallisuuden professori

Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden professorina (Professor of Practice) aloittaa sotatieteiden tohtori Martti Lehto. Yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan tavoite on olla Euroopan johtava kyberturvallisuuden tutkimuslaitos.

internet
Kyberhyökkäysharjoitus Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.
Matti Myller / Yle

Jyväskylän yliopisto saa ensimmäisen kyberturvallisuuden professorinsa. Rehtori Matti Manninen on ottanut kyberturvallisuuden professoriksi sotatieteiden tohtori Martti Lehdon viiden vuoden määräajaksi.

Professuuri on sijoitettu yliopiston informaatioteknologian tiedekuntaan tietotekniikan laitokselle.

Yliopiston mukaan Lehdolla on laaja kokemus kyberturvallisuuden eri osa-alueista ja erityisosaamista kyberturvallisuuden koulutuksesta ja tutkimuksessa. Lehto on muun muassa ollut laatimassa Suomen kyberturvallisuusstrategiaa. Hän on Maanpuolustuskorkeakoulun, Florida State Universityn ja MIT:n vieraileva opettaja.

Ennen akateemista uraa Lehto teki 30 vuoden työuran ilmavoimissa johtamisjärjestelmän suunnittelussa ja kehittämisessä. Hän oli myös ilmavoimien esikunnan apulaisesikuntapäällikkö.

– On huomattavasti tehokkaampaa ja taloudellisempaa suunnitella, kehittää ja valmistaa kyberturvallisia laitteita ja järjestelmiä kuin paikata niitä jälkikäteen. Haavoittuvuuksien korjaamiseen on entistä vähemmän aikaa. Kun viisi vuotta sitten rikolliset kykenivät hyödyntämään löytämiään tietoturvahaavoittuvuuksia kahden viikon uurastuksen jälkeen, niin nyt hyödyntäminen voi tapahtua muutamassa tunnissa, Lehto linjaa.

Jyväskylän yliopistolle kyberturvallisuus on strateginen painopistealue. Informaatioteknologian tiedekunnan tavoite on olla alan johtava tutkimuslaitos Euroopassa.

Jyväskylän alueelle on kasvamassa kyberturvallisuuden ekosysteemi, johon kuuluu puolustusvoimien ja muiden turvallisuusviranomaistenyksiköitä sekä turvallisuusyrityksiä ja kyberturvallisuuskoulutusta antavia laitoksia.