1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osakesäästäminen

Pesämunaa voi kasvattaa vaikka osakekaupoilla, mutta velaksi sijoittaminen ei kannata

Osakesäästäminen houkuttelee myös piensijoittajia. Alkuun pääsee jo muutamalla satasella, mutta lainarahalla ei kuitenkaan kannata lähteä sijoittamaan, painottaa osakesäästämisen konkari. Tuottojen kannalta rahastoja parempi vaihtoehto on osakeomistus.

osakesäästäminen
Pankkivirkailija antaa ohjeita rahastosäästämiseen.
Mirva Korpela / Yle

Osakesäästämisen alkuun pääsee jo säästämällä vaikkapa satasen kuussa ja sijoittamalla sitten säästöt puolen vuoden välein osakkeisiin. Kun kokemusta vähitellen kertyy, voi lähteä kokeilemaan muutakin.

Osakesäästäminen kannattaa aloittaa pienillä summilla jo senkin takia, että yleensä kiinnostus seuraa omaa sijoitusta. Sen myötä myös tieto lisääntyy, kun pääsee seuraamaan sellaisia yhtiöitä, joissa itsekin on omistajana. Näin muistuttaa Oulunseudun Osakesäästäjien puheenjohtaja Antti Jylhä.

Lainarahalla ei kannata sijoittaa

Lainarahalla Antti Jylhä ei kuitenkaan suosittele lähtemään sijoittajaksi.

– Jännitys kasvaa liian korkeaksi siinä vaiheessa kun alkaa sijoittaa lainarahalla.

Jylhän mielestä suora osakesäästäminen on parempi vaihtoehto kuin rahastosijoittaminen, koska rahastoista aiheutuu enemmän kuluja. Toisaalta sijoittamiseen liittyy aina myös riskejä. Niitä kannattaa minimoida keskittymällä vain tunnettuihin yhtiöihin, joista itsellä on jo tietoa.

– Alussa kannattaa sijoittaa kohteisiin jotka tuntee, kutenvaikkapa päivittäistavarakauppaan tai tunnettuihin yhtiöihin, neuvoo Antti Jylhä.

Jännitys kasvaa liika korkeaksi siinä vaiheessa kun alkaa sijoittaa lainarahalla

Antti Jylhä

Osake on yleensä pitkäaikainen sijoitus

Jylhä on mukana Suomen Osakesäästäjien hallituksessa ja on katsonut osakesäästämistä itsekin jo pitkän tovin. Piensijoittajana hänellä on alkanut jo 27. vuosi. Jylhän mukaan suurin osa piensijoittajista keskittyy yleensä pitkäaikaisiin sijoituksiin, vaikka toki joukossa on myös lyhyitä päiväkohtaisia kauppoja tekeviä.

– Yleensä osakkeita ostetaan ja niitä myydään sitten kun tarvetta rahalle on. Sillä välillä nostetaan sitten osinkoja.

Antti Jylhä arvioi, että osakesäästämisen suosio on ollut viime vuosina kasvussa.

– Se on lisääntymässä. Ihmiset pelkäävät vähän, että tulevaisuudessa eläkkeet eivät enää riitä ja halutaan sitten varmistaa vanhuuden päivät, että on jonkinlaista muutakin pääomaa kuin se asunto.

Lue seuraavaksi