1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ajoneuvojen katsastus

Katsastuksen vikatilastot julki – katso, miten usein sinun automallisi hylätään

Joka viides kolme vuotta vanha Volkswagen Kombi hylätään katsastuksessa. 14 vuotta vanhojen ja hieman enemmän ajettujen Toyota Corolla -mallien hylkäysprosentti on hieman yli 10.

Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

A-Katsastuksen viime vuoden hylkäystilastojen mukaan katsastuksissa löydettiin 113 vikaa sataa katsastusta kohti. Määrä on kasvanut hieman edellisvuosista.

Syyksi arvioidaan autokannan vanhenemista ja Suomen vaihtelevaa ilmastoa.

Kolme vuotta vanhoissa autoissa hylkäysprosentit ovat parhaimmillaan alle yhden. Vain harva uusi, vähän ajettu Honda Jazz hylätään katsastuksessa. Uusien, mutta paljon ajettujen Volkswagen Kombien hylkäysprosentti on yli 20.

14 vuotta vanhoista autoista jopa lähes puolet hylätään.

– Todella merkittäviä eroja löytyy. Samassa ikäluokassa hylkäysprosentin vaihteluvälissä voi olla jopa kolminkertaisia eroja, A-Katsastuksen Joensuun esimies Pentti Jormainen kertoo.

Yleisimmät vakavat viat autoissa löytyvät käyttöjarrusta ja pakokaasupäästöistä.

– Korkealla ovat myös renkaista johtuvat hylkäykset, Jormanainen toteaa.

Mittarilukemissa isoja eroja maakunnittain

Suomessa autokannan keskimääräinen ikä on 11 vuotta. Katsastettujen autojen keskimääräinen mittarilukema viime vuonna oli 186 000 kilometriä.

Pohjois-Karjalassa, jossa on Suomen vanhin autokanta, katsastettujen autojen keskimääräinen mittarilukema oli 213 000 kilometriä.

Voit katsoa, miten oma automallisi sijoittuu vikatilastossa A-Katsastuksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).