Venäjän Syyria-operaatio aikajanalla – "tavoitteet saavutettiin" vajaassa puolessa vuodessa

Operaatio käynnistyi Syyrian hallinnon avunpyynnöstä sen jälkeen, kun armeija oli menettänyt alueita kapinallisille. Operaation aikana Venäjä teki tuhansia ilmaiskuja Syyrian hallitusta vastustavien eri ryhmien asemiin erityisesti Luoteis-Syyriassa. Maanantaina Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti tavoitteet saavutetuiksi.

Ulkomaat
Venäjälle palaavia lentokoneita
Ensimmäiset venäläiskoneet lähtivät Syyriasta kotiin tiistaina.Venäjän puolustusministeriö/EPA

Venäjän sotilasoperaatio Syyriassa on ensimmäinen laajempi sotilasoperaatio entisen Neuvostoliiton rajojen ulkopuolella kylmän sodan päättymisen jälkeen.

Viisi ja puoli kuukautta kestänyt operaatio alkoi viime vuoden syyskuun lopussa, ja sen arvioidaan koituneen yli 1 700 siviilin kuolemaksi. (siirryt toiseen palveluun)

Venäläispommikone pudottamassa pommeja
Venäläispommikone pudottamassa pommeja Syyriaan 18.11.2015.Venäjän puolustusministeriö/EPA

Heinä-elokuu 2015

Suunnittelu- ja valmisteluvaihe. Syyria oli menettänyt alkuvuonna merkittäviä alueita kapinallisille, joten presidentti Bashar al-Assad pyytää apua Venäjältä. Elokuun aikana Venäjä lähettää (siirryt toiseen palveluun) sotakalustoa ja sotilaita Latakian lähellä sijaitsevaan Hmeimimin tukikohtaan.

30.9.2015

Venäjän parlamentin ylähuone eli liittoneuvosto hyväksyy presidentti Vladimir Putinin suunnitelman Syyria-operaatiosta. Venäjä aloittaa pommitukset saman tien. Venäjä tekee iskuja huomattavasti tiheämmällä tahdilla kuin Yhdysvaltain johtama, Isisin vastainen liittouma. Presidentti Putin sanoo Venäjän taistelevan ääri-islamilaisia terroristeja vastaan, mutta länsimaat pian kiistävät tämän ja sanovat Venäjän iskevän myös maltillisia oppositioryhmiä ja siviilejä vastaan.

Bashar al-Assad ja Putin kättelevät.
Syyrian presidentti Bashar al-Assad ja presidentti Vladimir Putin tapasivat Moskovassa 20.10.2015Alexej Druzhinyn / Ria Novosti / EPA

20.10.2015

Syyrian presidentti Basharal-Assad kiittää Putinia (siirryt toiseen palveluun)sotilaallisesta tuesta ja ylistää tätä yhteistyöstä terrorismin vastaisessa taistelussa.

Kukkia venäläislentäjän muistoksi
Nainen toi kukkia Turkin alasampuman venäläiskoneen lentäjän muistoksi Moskovassa, puolustusministeriön edustalla.Maxim Shipenkov/EPA

24.11.2015

Presidentti Putin syyttää Turkkia terroristien tukijaksi ja varoittaa vakavista seurauksista sen jälkeen, kun turkkilainen F-16 -hävittäjä ampui alas venäläisen SU-24M -rynnäkkökoneen. Turkin mukaan venäläiskone loukkasi sen ilmatilaa, eikä poistunut alueelta kymmenen varoituksenkaan jälkeen. Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan Turkilla oli oikeus puolustaa ilmatilaansa, mutta kehotti osapuolia etääntymään toisistaan, jotta vältytään tilanteen eskaloitumiselta.

Mielenosoitus Moskovassa
Mielenosoittajat polttivat Turkin lipun Moskovassa päivä sen jälkeen, kun turkkilaishävittäjä oli pudottanut venäläisen rynnäkkökoneen.Maxim Shipenkov/EPA

Tammikuu 2016

Venäjän ilmaiskujen tukemat Syyrian armeijan joukot valtaavat kapinallisilta alueita lähellä Latakiaa, mm. Salman ja Rabian kaupungit – kuun lopussa Genevessä alkavien rauhanneuvottelujen alla.

Syyrialaispakolaisia Turkin rajalla
Aleppon ympäristöstä pakeni helmikuussa kymmeniä tuhansia ihmisiä kohti Turkkia, pääsemättä kuitenkaan rajan yli.Sedat Suna/EPA

Helmikuu 2016

Syyrian armeija etenee Aleppon seudulla, Venäjän ilmaiskujen tukemana. Taistelut ajavat pakosalle kymmeniä tuhansia ihmisiä kohti Turkin rajaa.

27.2.2016

YK:n turvallisuusneuvoston hyväksymä tulitauko astuu voimaan, mutta hajanaisia taisteluita esiintyy silti. Isis ja al-Nusran rintama ovat tulitauon ulkopuolella ja niiden vastaiset iskut jatkuvat.

Putin ja Shoigu
Presidentti Vladimir Putin maanantaina Syyria-operaation saavuttaneen tavoitteensa, neuvoteltuaan puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa.. Mikhail Klimentjev/Sputnik/EPA

14.3.2916

Presidentti Vladimir Putin ilmoittaa, että Venäjä on saavuttanut tavoitteensa Syyriassa. Operaation aikana Venäjä teki yli 9 000 lentoa ja tuhosi 209 öljyntuotanto- ja käsittelylaitosta.