Mies joka keksi sauvakävelyn tai ainakin omat kävelysauvat – tällaisilla välineillä hän urheili jo 80-luvulla

Näyttelijä ja keksijä Kimmo Tuppurainen sauvakäveli pitkin Kemin katuja aikana, jolloin lajia ei oltu vielä keksittykään. Maine siinä hieman kärsi, mutta se ei liiemmin haittaa. Nyt sama mies ehdottaa, että sauvakävelystä on apu myös älypuhelinriippuvuuteen.

YLE Perämeri: Omavalmisteiset kävelysauvat
YLE Perämeri: Omavalmisteiset kävelysauvat

Kimmo Tuppurainen tepsuttelee pihalla vanhojen, itse kehittelemiensä kävelysauvojen kanssa. Niissä on enemmän ominaisuuksia kuin urheilukauppojen sauvoissa, vaikka materiaalit eivät ole hinnalla pilattuja.

– Nämä on alapainoiset. Tässä on metalliputki, siinä tulee painoa. Siihen on hitsattu kiinnikelätkä ja pohjimmaisena on auton renkaasta lätkä, jossa on parisataa piikkiä, jotka teroittuvat jatkuvasti, Tuppurainen esittelee.

Sauvojen painoon on selkeä syy: ne viistävät sopivasti maan pintaa, eivät pompi kuten kevyet sauvat ja antavat automaattisesti hyvän sauvakävelyasennon sekä pidon.

– Tässä ei käsiä tartte heiluttaa niin hirveästi, vaan se on tukena keskivartalolle. Kaikki hyvä liikunta lähtee keskivartalosta.

Tästä tuli pysyvämpi ilmiö.

Kimmo Tuppurainen

Kemiläinen kouhottaja

Kemissä kiertää sitkeä huhu, jonka mukaan Tuppurainen olisi keksinyt sauvakävelyn. Huhu lienee peräisin 80-luvulta, jolloin Tuppurainen viipotti menemään Kemin kaduilla sauvojensa kanssa – aikana, jolloin sauvakävelystä ei laaja yleisö tiennyt vielä mitään.

Liukasta kun oli, piti jotain keksiä. Mutta "Unohtuiko sukset?" -huutoja riitti.

– Kyllähän se kieltämättä pikkuisen aiheutti kommentointia. Mutta meikäläiselle se on jotenkin sallittua. Katsoivat, että antaapa kouhottaa, se on varmaan jokin puuska. Mutta tästä tuli pysyvämpi ilmiö, Tuppurainen virnistää.

Terapiaa kännykkäriippuvaisille

Sauvakävellessä mieleen tulvahtaa uusi oivallus ja sytyttää vekkulimaisen pilkahduksen tee-se-itse -miehen silmäkulmaan.

– Tätähän voi käyttää terapiamuotona. Nykyään kännykkä on aina kädessä ja tuijotetaan ruutua ja lämitään sitä, niin sauvakävely voi olla hoitomuotona älykännykkäriippuvaisille. Molemmat kädet on kiinni sauvoissa, niin ei voi pitää sitä kännykkää kädessä, Tuppurainen hoksaa.