Hyppää sisältöön

Sadat kaveripyynnöt hämmentävät pienipalkkaisten naisten puolustajaa: "Mää oon vaan mää ja ihan tavallinen talliainen"

Nokialainen Anne Nyman kirjoitti Hesburgerin omistajalle avoimen kirjeen työntekijöiden huonoista työtunneista. Sen jälkeen hän on saanut kommentoida pienipalkkaisten asemaa niin lehdissä kuin televisiossa. Kommentointi jatkuu niin kauan kuin asia ihmisiä kiinnostaa, sillä jonkun on puolustettava heikompia.

Kuva: Marko Melto / Yle

Anne Nyman ei halua kahvilassa muuta kuin lasillisen vettä. Häntä jännittää haastattelu, vaikka haastattelujen pitäisi viime päivien julkisuudessa olemisen jälkeen olla jo peruskauraa. Ei ole. Nyman ei haluaisi olla kameran edessä eikä varsinkaan huomion keskipisteenä. Yhdessäkin juhlakuvassa hän sujahti pöydän alle ja hänestä näkyi vain vähän paitaa.

Nyman on kuitenkin päättänyt, että puhuu niin paljon kuin mahdollista, niin kauan kuin ihmisiä kiinnostaa. Hän puolustaa pienipalkkaisia naisia ja puhuu suorin sanoin kaupan työntekijöiden todellisuudesta.

– Ei tämä voi olla totta. Ei tuollaisia palkkoja ole kellään. Tälläkö ne elää? Näin ihmiset kommentoivat. Ihan kuin olisi muurahaispesään sohaissut. Aina näistä on puhuttu, mutta nyt ihmiset on, että kerro lisää, sanoo Nyman tyytyväisenä.

Kaikki alkoi siitä, kun Nyman kirjoitti avoimen kirjeen (siirryt toiseen palveluun)Hesburgerin perustajalle ja moitti mm. osa-aikaisten asemaa. Nyt puhelin piippaa jatkuvasti ja Facebookissa satelee kaveripyyntöjä ja viestejä.

Viestejä tulee satoja ja puhelin piippaa jatkuvasti

Kun Nymanilta kysyy mitä hänelle kuuluu, hän vastaa, että kummallista. Tälle omien sanojensa mukaan tavalliselle nokialaiselle keski-ikäiselle kaupan työntekijälle on tullut jo satoja viestejä Facebookissa. Ihmiset kannustavat viesteissään Nymania ja he myös kertovat omia kohtaloitaan. Nyman lukee kaikki tarinat, sillä hän on iloinen tuesta ja siitä, että asia kiinnostaa. Vastaamaan vaan ei millään ehdi, jollei tule yhtäkkiä jostain viikkoa vapaata aikaa.

Puhelin piippaa jatkuvasti puheluita ja viestejä. Kaveripyyntöjäkin on tullut satoja.

En hyväksy kaikkia kaveripyyntöjä. Vähän harmittaa, ja mietin loukkaantuvatko ihmiset ja tuleeko heille paha mieli.

Anne Nyman

– Olen järkyttynyt, hämmentynyt ja yllättynyt. En ole mikään julkisuuden ihminen. Mää oon vaan mää ja ihan tavallinen talliainen.

– En hyväksy kaikkia kaveripyyntöjä. Sellaiset vain, joiden kanssa on jotain yhteistä oikeassa maailmassa. Vähän harmittaa, ja mietin loukkaantuvatko ihmiset ja tuleeko heille paha mieli. Olisi eri asia, jos olisin julkisuuden henkilö, mutta kun olen ihan tavallinen ihminen. Ei minun tekemiseni kaikkia kiinnosta. Päivitän välillä kuinka vanhat kissani voivat ja kuinka chilin taimet kasvavat. Ketä se kiinnostaa? Mää en vaan tajua miksi ne edes pyytää mua.

1600 euron tuloilla on kaupanalan eliittiä

Nyman kertoi Ylen A-studio Talkissa viime viikolla, että hän saa kuussa käteen noin 1 600 euroa. Osa ihmisistä on ihmetellyt, miksei se muka riitä, mutta Nyman onkin eliittiä: hänellä on kokopäivätyö. Hän tosin myös tekee 8-9 työpäivän putkia ja hankalia työaikoja, kuten iltoja ja viikonloppuja. Lisistä kertyy kuussa muutama satanen. Suurella osalla työkaverista palkka pyörii tonnin molemmin puolin.

– 30 tuntia on nykyään vähän kuin normi, että jos siihen pääsee, saa olla onnellinen. Silloin jää käteen 1 250 euroa. Revi siitä sitten, elä sillä sitten, ja maksa siinä sitten vielä vähän työnantajan sivukustannuksia.

Ei tämä voi siihen perustua, että meillä kaikilla on hyvätuloinen mies kotona.

Anne Nyman

– Ei tämä voi siihen perustua, että meillä kaikilla on hyvätuloinen mies kotona. Ei monella ole, tai on sairas mies, tai köyhä mies, ja on yksinhuoltajaäitejä. Ihan oikeasti! Millä he pystyvät elämään? En tajua sitä ollenkaan.

Mitään kuraa ei ole Nymanille sanomisistaan tullut, vaan päinvastoin hänen työpaikallaankin tulee vain hyviä kommentteja. Citymarketissa ihmiset tunnistavat hänet ja tulevat halailemaan ja näyttävät peukkua. Työkaverit ja muut läheiset ovat hekin olleet ylpeitä.

– Se pelottaa, että jos ihmiset kuvittelevat, että pyrin johonkin tällä. En pyri, enkä ole minnekään ehdolla. Oli vaan asia, joka otti päästä ja siitä se sitten yhtäkkiä lähti.

Nymanin ammattiliiton PAM:in hallitus kokoontuu torstaina päättämään kantansa kilpailukykysopimukseen.