1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Metsästäjät EU:n asedirektiivistä: Muutaman ihmisen vuoksi iso joukko kärsii

EU:n suunnittelema asedirektiivi närästää metsästäjiä. Suomen Metsästäjäliitto ei näe järkeä sen enempää puoliautomaattiaseiden kieltämisestä kuin aseen omistamisen ikärajan nostossa. Metsästäjien mielestä rikollisten ja terroristien torjunta on tärkeää, mutta ehdotettu direktiivi ei sitä estä.

Kotimaan uutiset
Puoliautomaattinen kivääri miehen käsissä
Ville Välimäki / Yle

Asedirektiivi on väärä työkalu terrorismin, kansainvälisen rikollisuuden tai radikalisoitumisen vastustamisessa, arvioidaan Metsästäjäliitosta.

– Metsästäjät kantavat huolta turvallisuudesta ja kannatamme terrorismiin ja rikollisuuteen vaikuttavia keinoja, mutta nyt direktiivissä ehdotetuista keinoista suurin osa vaikuttaa lainkuuliaisiin kansalaisiin, sanoo Suomen Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

– Tässä ollaan luomassa valtavasti uutta byrokratiaa, eivätkä toimet kohdistu rikollisiin, vaan laillisiin metsästyksen harrastajiin, murehtii Simenius.

Puoliautomaattiase nykypäivää metsästyksessä

Direktiiviehdotuksessa oleva puoliautomaattiaseiden kielto on saanut paljon julkisuutta. Suomen puolustuksesta vastaavat poliitikot ja reserviläisjärjestöt pitävät mahdollista kieltoa vaarana Suomen puolustukselle. Myös metsästäjät käyttävät nykyään yleisesti puoliautomaattiaseita. Järjestöpäällikkö Teemu Simenius kertoo, että tähän on syynsä.

Haulikoita ja kiväärejä telineessä
Ville Välimäki / Yle

– Aseina puoliautomaattiaseet ovat helpompia käyttää. Ne sopivat hyvin pienikokoisille ja nuoremmille henkilöille pienen rekyylinsä ja helppokäyttöisyytensä vuoksi.

– Kyllä kertalaukeavillakin aseilla pärjää, mutta toisaalta ennen vanhaan autotkin kulkivat vain viittäkymppiä, vertailee Simenius.

Ikärajan nosto ukkouttaisi metsästysharrastuksen

Direktiivissä ehdotettu aseen omistamisen ikärajan nosto pelottaa Metsästäjäliittoa. Suomessa etenkin pojat aloittavat metsästysharrastuksen nuorina, useat jopa kymmenvuotiaina ja pääosa ennen 18 vuoden ikää.

– Metsästysharrastus aloitetaan usein 15–18 vuoden iässä. Mikäli direktiivin ehdottama 18 vuoden ikäraja astuu voimaan, menetämme nuoret muihin harrastuksiin, pelkää Suomen Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius.

Naiset aloittavat metsästyksen yleensä vanhempina, pääasiassa 24–29 vuoden ikäisinä. Naismetsästäjien määrä kasvaa Suomessa kovaa vauhtia. Apulaisjohtaja Jari Pigg Suomen Riistakeskuksesta kertoo, että nykyään metsästystutkinnon suorittajista useampi kuin joka neljäs on nainen.

Lue seuraavaksi