1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubb: Veronkevennyksistä ei voida vielä päättää

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mukaan hallituksella on liikkumavaraa veronkevennyksiin sitä enemmän, mitä useampi liitto lähtee mukaan kilpailukykysopimukseen.

politiikka
Alexander Stubb
Alexander StubbJarno Kuusinen / AOP

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ei lupaa, että hallitus tekee päätöksiä tuloveronkevennyksistä kevään kehysriihessä. Kilpailukykysopimuksen hylännyt Palvelualojen ammattiliitto PAM on vaatinut hallitukselta verolinjauksia ehtona sille, että liitto lähtee mukaan sopimukseen.

Stubb toisti tiistaina hallituksen viestin, että hallitus tekee kaikkensa, että kevennykset voidaan toteuttaa, mutta päätöksiä asiasta ei ole vielä luvassa.

Uskon, että PAM on hyvin tietoinen siitä, että teemme kaikkemme sen eteen, että työn verotusta kevennetään.

Alexander Stubb

– Tässä kehysriihessä niitä ei kyllä pystytä tekemään, muuten paukkuisimme budjetin ja alijäämien kanssa niin pitkälle, että luottoluokitukset laskisivat lisää ja joutuisimme hyvin todennäköisesti komission liiallisen alijäämän menettelyn uhriksi.

Hallitus kokoontuu kehysriiheen 5. päivänä huhtikuuta. Stubbin mukaan seuraava tarkastelupiste kehysriihen jälkeen on kesäkuussa, jolloin on tiedossa kilpailukykysopimuksen kohtalo ja myös se, miten paikallisen sopimisen lisäämisessä on onnistuttu.

Stubb oli luottavainen sen suhteen, että myös PAMissa ymmärretään hallituksen liikkumavara.

– Uskon, että PAM on hyvin tietoinen siitä, että teemme kaikkemme sen eteen, että työn verotusta kevennetään. Tosiasia on se, että mitä enemmän liittoja on mukana, sen suurempi vaikutus julkiseen talouteen. Mitä suurempi vaikutus julkiseen talouteen, sen suurempi vaikutus meille keventää verotusta.

"Sopiminen on aina parempi kuin riitely"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aikoo osallistua PAMin hallituksen torstaiseen kokoukseen, jossa liitto arvioi osallistumistaan kilpailukykysopimukseen. Stubb toivoi, että löytyy ratkaisu, joka tyydyttää myös PAMia.

– Yhdessä sopiminen on aina parempi kuin riitely. Toivottavasti pääsemme ratkaisuun. Suomi tarvitsee nyt positiivisen askeleen talouteen ja mitä enemmän liittoja on mukana, sen parempi.

Lue seuraavaksi