Tabloidilla torjutaan levikin laskua – kahvipöydissä lehti sai pääosin kehuja

Etelä-Suomen Sanomien tabloidiuudistus lähti yskähdellen liikkeelle. Tiistain Etlareiden jakelu myöhästyi, mutta lukijoita ilahduttaa uusi, pienempi koko.

tabloidi
Etelä-Suomen Sanomat tabloidi markkinointitapahtuma Lanun aukio Lahti
Juha-Petri Koponen / Yle

Etelä-Suomen Sanomat muuttui tiistaina tabloidiksi yhtä aikaa Savon Sanomien, Keskisuomalaisen ja Karjalainen kanssa. Uudistusta on perusteltu helpommalla luettavuudella. Osaltaan muutoksella pyritään myös hillitsemään levikin laskua. Päijät-Hämeen maakuntalehden levikki tippui viime vuonna viidellä prosentilla ja on nyt noin 44 000.

Päätoimittajalla on realistiset odotukset.

– Jos ollaan rehellisiä, niin koon muuttaminen ei automaattisesti tuo lisää lukijoita tai ilmoittajia. Ei ole epärealistisia odotuksia, mutta kun tehdään modernia ja hyvää sanomalehteä, niin se pitää paremmin lukijat puolellaan, Perttu Kauppinen toteaa.

Etelä-Suomen Sanomatkin on satsannut viime aikoina digitaalisiin sisältöihin. Päätoimittajan mukaan paperilehden kehittäminen on verkkojulkaisua helpompaa.

– Painetun sanomalehden kehittäminen on helpompaa, koska siinä voi tehdä nopeastikin muutoksia, ilman, että tarvitsee olla koodaajia välissä. Yritämme rakentaa tuotetta, joka kestäisi tässä digitaalisuuden puristuksessa aikaa mahdollisimman pitkään, Kauppinen selittää.

Vaikea jako kahvipöydässä?

Lehden uudistuminen on herättänyt jo etukäteen paljon palautetta puolesta ja vastaan. Uudistuksen kunniaksi Lanunaukiolla järjestetyillä juhlakahveilla tabloidi-keräsi pääosin kehuja.

– Tätä on odotettu pitkään, uusi koko on loistava, kiittelee lahtelainen Päivi Toivonen.

– Eläkeläisen aamussa lehdellä on iso rooli. Saisi olla enemmän ajankohtaista juttua ja selvitystä esimerkiksi euroasioista. Matkailujutut kiinnostaisi myös, lisää vierestä puoliso Heikki Toivonen.

Päätoimittajan saama palaute on ollut pääosin positiivista.

– Totta kai on ihmisiä, joita jokin harmittaa. Alkuviikon lehti maanantaista keskiviikkoon on yksiosainen ja sen jakaminen esimerkiksi pariskunnan kesken aamupalapöydässä on hankalampaa, siitä on tullut ikävää sanomista, Kauppinen toteaa.

Uudistuneen numeron jakelu takkuili pahasti. Paino-ongelman vuoksi tabloidien jakelu oli ympäri maakuntaa myöhässä, osa jäi tiistaina kokonaan ilman lehteä.

– Meille ei tullut lehteä ollenkaan. A-rappuun tuli lehti, mutta meille B-rappuun ei. Kello oli yhdeksän, kun lähdettiin, eikä lehteä ollut vielä tullut. Harmittaahaan se, kun on tottunut, että on kahvi ja lehti aamulla pöydässä, kertoo asikkalalainen Helvi Kotola.

Kauppisen mukaan ongelma painossa ei liittynyt tabloidiuudistukseen.

– Teimme viime yönä kolme kertaa suuremman painoksen kuin normaalisti, koska tiistain lehti jaetaan myös ei-tilaajille. Aikaa menee kolme kertaa kauemmin ja jos on jotain ongelmaa, niin jakelu ei pysynyt perässä. Ei mennyt ihan nappiin, pahoittelut kaikille tilaajille, joille lehti tuli myöhään, päätoimittaja lausuu.