1. yle.fi
  2. Uutiset

Turvapaikanhakijoiden kuulustelut paljastavat: Nimi paperiin – ei paluuta Venäjälle

Venäjän rajaviranomaiset ovat varoittaneet turvapaikanhakijoita Suomeen kuljettaneita ongelmista, joita autokuskeille seuraa. Turvapaikanhakijat taas ovat joutuneet allekirjoittamaan Venäjän raja-asemalla paperin, jossa todetaan että paluuta Venäjälle ei ole, vaikka turvapaikkaa ei Suomesta järjestyisikään. Seikat selviävät Lapin rajavartioston kuulustelupöytäkirjoista, jotka liittyvän kahteen laittoman maahantulon järjestämiseen.

turvapaikanhakijat
Sallan raja-asema.
Uula Kuvaja

Vuonna 2014 Venäjältä tuli Suomeen yksi turvapaikanhakija. Viime lokakuussa heitä alkoi tulla yllättäen päivittäin ja vuodenvaihteessa jo tasaista parinkymmenen ihmisen päivävauhtia. Entiset ja nykyiset ministerit puhuivat Venäjän hybridivaikuttamisesta, siitä että pakolaisvirtoja ohjaillaan painostusmielessä.

Lapin rajavartioston esitutkintapöytäkirjojen perusteella ruohonjuuritasolla toisaalta myös varoitettiin Suomeen pyrkimisen seurauksista. Esitutkintapöytäkirjat liittyvät kahteen tapaukseen, joissa 31-vuotias ja 41-vuotias venäläismies tuomittiin laittoman maahantulon järjestämisestä ehdolliseen vankeuteen.

Myös Norjaan turvapaikanhakijoita kuljettanut venäläismies kertoi Lapin rajavartioston kuulusteluissa, kuinka hänen kyydissään tulleille afgaaneille ja syyrialaiselle ”annettiin kolmikielinen paperi, jossa kävi ilmi että heille tulisi ongelmia, jos he jatkavat Suomeen ilman Schengen-viisumia. Lisäksi he allekirjoittivat paperin, etteivät he voi palata Venäjälle, jos heille tulee ongelmia Suomessa. He ymmärsivät asian ja siitä huolimatta halusivat jatkaa matkaa.”

Tutkinnanjohtaja Antti Saarinen Lapin rajavartiostosta kertoo, että vastaavanlaisista sitoumuksista ovat puhuneet monet turvapaikanhakijat.

– Tämä on tullut esiin monissa tapauksissa, mutta ei aivan kaikissa. Esitutkinnan valossa näyttää, että näitä sitoumuksia on allekirjoitettu pitkin syksyä ja talvea.

Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jussi Sainio kuulee sitoumuksista ensi kertaa.

– Tällaisista papereista ei ole mitään tietoa. Emme me kaikkea tiedä, miten he toimivat ja ovat toimineet. Vasta kuulustelupöytäkirjojen kautta tulee tietoon osa niistä prosesseista, joita silllä puolella on.

Venäjältä hankitaan karkotuspäätökset

Toinen laittoman maahantulon järjestämisestä sittemmin tuomittu venäläismies kertoi kuulusteluissa, kuinka venäläinen rajavartija varoitti hänelle seuraavan Suomessa ongelmia viisumittomien afgaanien kuljettamisesta rajan yli. Saarinen kertoo, että moni muukin Suomen rajalla pysäytetty ja kuulusteltu autokuski kertoo saaneensa Venäjän rajalla varoituksen seuraamuksista Suomessa. Ilman Schengen-viisumia olevista kyytiläisistä seuraavien ”ongelmien” laatua, mahdollista vankeusrangaistusta he eivät välttämättä tienneet.

Turvapaikanhakijoiden enemmistö kertoo Saarisen mukaan myös tulleensa karkotetuksi Venäjältä. Varsinaisia karkotuspapereita löytyy harvalta. Turvapaikanhakijat kertovat, että paperit on annettu tai otettu pois Venäjän raja-asemalla. Ilman viisumia tai oleskelulupaa Venäjällä ollut tarvitsee karkotuspäätöksen päästäkseen maasta pois.

– Suomesta ei voida myöskään palauttaa Venäjälle niitä turvapaikanhakijoita, joilla on karkotuspäätös Venäjältä, Saarinen muistuttaa.

Todistajana kuulusteltu afgaanimies kertoo, kuinka salakuljettajat veivät miehen perheineen poliisin pakeille Moskovassa, jonne matka Afganistanista maksoi 17 000 dollaria. Miehen mukaan ”poliisi järjesti karkotuspäätöksen. Tämä karkotus hankittiin, jotta pääsimme Suomeen.”

"Iso pomo" pitää yhteyttä viranomaisiin

Suomen rajavartioston kuulusteluissa kerrotaan usein myös yhteyksistä Venäjän viranomaisiin. Syyrialainen turvapaikanhakija kertoo ”isosta pomosta”, joka on Venäjällä ”yhteydessä tulliin ja muihin rajaviranomaisiin”. Tutkinnanjohtaja Antti Saarinen toteaa kuulleensa monissa kuulusteluissa vastaavaa. Henkilöitä ei yksilöidä ”isoa pomoa” täsmällisemmin.

– Mikä se yhteydenpidon sisältö on, kysytäänkö raja-aseman aukioloaikoja vai jotain muuta, sitä me emme tiedä.

Helmikuun viimeisenä päivänä turvapaikanhakijoiden tulo loppui kuin veitsellä leikaten vajaa viikko sen jälkeen, kun presidentti Vladimir Putin käski turvallisuuspalvelu FSB:tä puuttumaan turvapaikanhakijoiden liikkeisiin. Kantalahdessa poliisi on ajanut pois hotelleissa majailleita ja vuoroaan Suomeen odottaneita. Se ei välttämättä tarkoita, että tämä oli tässä, sanoo Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jussi Sainio.

– Edelleen varaudutaan siihen, että tilanne voi olla vielä heikompikin. Kesän tullen, kun lumet sulaa, niin on mahdollista että jotkut yrittävät tulla maastorajojen kautta, etenkin jos raja-aseman kautta ei pääse. Kaikkeen pitää varustautua, kyllä tässä valmiudet pidetään yllä.

Eli se on ihan vakavasti otettava uhka?

– Kyllä, täysin mahdollista.

Lue seuraavaksi