1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

”Tee vauva, niin teet rahaa” – elokuva paljastaa, miten karusti naisbloggaajille lupaillaan mainetta ja mammonaa

Nuorelle naisyleisölle on vihdoinkin omaa tarjontaa kotimaisissa elokuvissa. Keski-ikäiset miehet ovat tehneet omia aiheitaan, mutta nyt esiin astuu uuden polven naistekijöitä omine teemoineen. Blogimaailmaan sijoittuva tuore Onnenonkija-elokuva kertoo, miten karuin keinoin nuoria naisia houkutellaan tavoittelemaan menestystä.

Kuva: Jussi Virkkumaa.

Onnenonkija-elokuvassa nuori nainen kirjoittaa muoti- ja elämäntapablogia, josta kukkaro ei kostu. Pinnallisen elämäntavan ylläpitäminen on ajanut Marjan velkakierteeseen ja takaisin vanhempien hoteisiin. Marja kohtaa varakkaan suvun pojan, joka voisi olla ratkaisu kaikkiin ongelmiin.

Onnenonkija lähtee pinnallisuudesta, mutta avautuu ja kertoo tärkeän kasvutarinan siitä, kuinka oma ääni tulee löytyä, eikä pidä pyrkiä olemaan jotain muuta kuin on. Se on tärkeä sanoma, sanoo pääosaa näyttelevä Minka Kuustonen.

Ville Jankerin ohjaama romanttinen komedia on suunnattu erityisesti nuorelle naisyleisölle. Pari-kolmekymppisille naiskatsojille on alkanut ilmestyä vasta viime vuosina kotimaista elokuvatarjontaa. Sitä ennen piti myydä lähinnä ei-oota, sanoo Onnenonkija-elokuvan tuottaja, Helsinki-filmin Annika Sucksdorff.

– Tekijät suomalaisessa elokuvateollisuudessa eivät ole olleet nuoria naisia vaan keski-ikäisiä miehiä. Tekijät kertovat mielellään omia tarinoitaan. Nyt nuoria naisia on enemmän, sen huomaa meille tulevissa käsikirjoituksissakin. Nuoret naiset ovat vahvassa nousussa tällä hetkellä.

Bloggaaja kiinnostuu rikkaan suvun perijästä (Olavi Uusivirta). Kuva: Jussi Virkkumaa

Sikailevat sankarittaret vetävät elokuviin

Onnenonkijan parin vuoden takainen sukulaisteos Kesäkaverit osoitti, että nuorista naisista kannattaa kiinnostua myös kaupallisessa mielessä. Elokuva oli yksi vuoden katsotuimmista noin 130 000 katsojalla.

Onnenonkijaa ja Kesäkavereita yhdistää paitsi raikkaus ja keveys, myös realistiset päähenkilöt. Minka Kuustonen näytteli yhtä pääosaa myös Kesäkavereissa. Hän saa vieläkin katsojilta palautetta elokuvasta, mikä tuntuu poikkeukselliselta.

– _Kesäkaverit _oli kaverikomedia, jota Suomessa ei ole kauheasti tehty. Siinä seikkaillaan, sikaillaan, tehdään mitä huvittaa ja kasvetaan ihmisinä – niin kuin tytöt tekevät. Tällaiset elokuvat ovat kiinnostavia ja virkistäviä.

Suomi tulee taas vähän perässä. Sucksdorffin mukaan Ruotsissa ja Tanskassa nuorten naisten elokuvatrendi on jo paljon pidemmällä. Meillä tälle yleisölle on ollut tarjolla noin elokuva vuodessa.

Elokuva fiilispohjalta

Onnenonkija on tarttunut ajankohtaiseen aiheeseen. Suosituimmilla blogeilla on parhaimmillaan yli satatuhatta lukijaa kuukaudessa.

Elokuvassa pohditaan samaa kuin monen kännykän äärellä; onko suositun bloggaajan elämä pelkkää vaatekaapin täyttämistä vaatteilla ja aamiaisen ja bileiden kuvaamista Instagramiin. 

Onnenonkijassa päähenkilö joutuu miettimään omaa suhdettaan ullkonäköön ja materiaan. Kuva: Jussi Virkkumaa

Onnenonkijaa varten haastateltiin bloggaajia ja heistä moni oli myös avustamassa kuvauksia myöten. Elokuvan neuvonantajina olivat muun muassa Blond Rivets -blogin Kira Kosonen ja Mutsis on -blogin Emilia Huttunen.

Taustatyötä tehdessä kävi ilmi, että bloggaajille palkkaa maksavat blogiportaalien edustajat ovat kehottaneet nuoria naisia esimerkiksi hankkimaan lapsen tai menemään naimisiin, että blogi vetäisi paremmin.

– Kaikki elokuvan blogi-ilmiöt ovat tunnistettavissa tosimaailmassa. Toisaalta kaikki on siirrettävissä myös muihin aloihin, kuinka täytyy menestyä ja minkälainen pitää olla, sanoo Kuustonen.

Elokuva blogimaailmasta lähti käsikirjoittaja Pekko Pesosen ideasta. Tuottajan mielestä ainekset olivat hauskat ja runsaat. Se riitti.

– Me ei olla löydetty tiettyä aihetta tai tutkimusta, joka vastaisi tyhjentävästi kysymykseen, mitä nuoret naiset haluaisivat nähdä leffateattereissa. Me löydettiin tällainen aihe, se oli meidän mielestä kiinnostava, sanoo Sucksdorff.