1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ylen Tom Kankkonen valittiin vuoden journalistiksi: "Tarvitaan kertomuksia sieltä, mistä ihmiset tulevat"

Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen on valittu vuoden journalistiksi. Hänet palkittiin erityisesti Syyriaa, Irakia ja Turkkia koskevien raporttiensa takia. Kustannusyhtiö Bonnierin jakaman palkinnon suuruus on 7500 euroa.

Uutisvideot: Tom Kankkonen maailmalla
Uutisvideot: Tom Kankkonen maailmalla

Vuoden journalistiksi on valittu Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen. Suuren journalistipalkinnon voittajat valittiin tiistaiiltana järjestetyssä palkintogaalassa.

Työpaikallaan Kankkonen tunnetaan miehenä, joka ei tee itsestään suurta numeroa. Myös palkintonsa suhteen Kankkonen on vaatimaton.

– Tämä on hieno tunnustus ja otan sen nöyrästi vastaan. Ylessä en tee töitä yksin vaan olen saanut liikkua hyvien kuvaajien kanssa ja monet kollegat ovat apunani Pasilassa. Yle on myös antanut minun mennä näihin paikkoihin, vaikka onnistuminen ei aina ole ollut taattua, ja siitä kiitos, Kankkonen kuvailee tuntojaan.

Kankkonen on työskennellyt pitkään ulkomaantoimittajana.

Hän on ollut myös Ylen Skandinavian-kirjeenvaihtajana Tukholmassa ja asunut Turkissa. Kankkonen palkittiin varsinkin Syyriaa, Irakia ja Turkkia koskevista jutuistaan.

– Toivottavasti palkinto on myös yleinen kannanotto ulkomaan raportoinnin puolesta. Vaikka kaikkien mediatalojen talous on tiukalla, meidän on raportoitava maailmalta. Vuosi 2015 osoitti, että maailma tulee helposti kylään, esimerkiksi turvapaikanhakijoina. Silloin tarvitaan myös kertomuksia sieltä, mistä nämä ihmiset tulevat, Kankkonen muistuttaa.

Tavalliset ihmiset ovat kaikista tärkeimpiä

Kankkonen on haastellut työssään niin valtioiden johtajia kuin tavallisia ihmisiä. Kriisialueiden siviilit ovat hänelle tärkeimpiä ihmisiä.

– Usein on hämmentävää, kuinka ihmiset yrittävät rakentaa normaalia elämää hyvinkin vaikeissa oloissa. Heihin myös juttujeni lukijoiden ja katsojien on helppo samaistua, Kankkonen huomauttaa.

55-vuotias Kankkonen aikoo käyttää palkintorahat säästeliäästi.

– Olen urani alussa ollut toistakymmentä vuotta ulkomailla ja eläketurvassani riittää paikattavaa. Eli rahat menevät muiden säästöjen jatkeeksi, Kankkonen hymähtää.

Kuva: Yle

Myös poika saa osansa isän palkinnosta

Mutta myös perhe pääsee osalliseksi isän palkinnosta.

– Perheen kanssa keksitään jotain pientä kivaa. Poikani on käynyt tiukkoja neuvotteluja ja onnistunut saamaan osuuden videokameran hankintaan. Siihen ne rahat sitten loppuvatkin.

Suuren journalistipalkinnon on perustanut ruotsalainen kustannusyhtiö Bonnier. Se jakaa palkinnon neljässä sarjassa. Jokaisen palkinnon rahallinen arvo on 7 500 euroa.