1. yle.fi
  2. Uutiset

Yleiset laavut ja nuotiopaikat lisäävät yhteisöllisyyttä – muista kuitenkin laavuetiketti!

Tähän aikaan vuodesta suosituimmilla laavuilla voi olla jopa tungosta. Alkoholinkaan nauttiminen retkipaikalla ei ole ongelma, jos sen tekee muut huomioiden.

Kotimaan uutiset
Karhusaaren laavu
Yle

Kevätaurinko houkuttelee ihmisiä sankoin joukoin yleisille laavuille ja nuotiopaikoille. Etenkin ruuhka-aikaan kävijöiden on syytä muistaa myös muut laavun käyttäjät.

Kuopion kaupunginmetsänhoitaja Seppo Jauhiainen muistuttaa, ettei kenenkään tule esimerkiksi varata laavua yksin itselleen.

– Muiden huomioiminen tarkoittaa muun muassa sitä, että jos nuotion äärellä on kova tungos, niin kukin paistaa makkaransa omalla vuorollaan ja siirtyy sitten syrjemmäksi syömään. Näin muutkin pääsevät paistamaan eväitään.

Isommissa porukoissa liikkuvien on syytä huomioida myös, ettei meno villiinny liian kovaksi. Alkoholin käyttöön täytyy myös kiinnittää huomiota.

– Sanotaan näin, että jos on kalja tai kaksi tai vaikka skumppapullo, niin sehän on ihan jees. Se ei kuitenkaan kuulu hyvään käyttäytymiseen, että laavulle tullaan juopottelemaan. Se ei ole suotavaa, pohtii Jauhiainen.

Koirat tervetulleita – kiinni kytkettyinä

Esimerkiksi Kuopion kaupungilla on kaikkiaan noin 100 laavupaikkaa mantereella ja saaristossa. Jauhiainen korostaa, että paikat on tarkoitettu kaikkien käyttöön.

– Aina, kun tilaa on, niin laavulle saa mennä. Minusta yksi tällaisten paikkojen parhaita puolia on, että ne lisäävät yhteisöllisyyttä, toteaa Jauhiainen.

Perheen karvaisia kavereitakaan ei tarvitse neljän seinän sisälle jättää, vaan ne saa ottaa laavuille mukaan. Koirat on kuitenkin syytä pitää kytkettyinä ja omistajien on huolehdittava, etteivät ne häiritse muita paikallaolijoita.

Roskien suhteen perussääntö on ”tuo tullessas, vie mennessäs” eli kaupungin tarjoamaa roskahuoltoa laavupaikoilla ei pääosin ole.

Ilkivaltaa aiempaa vähemmän

Yli 15 vuotta Kuopion kaupungilla työskennellyt Jauhiainen kiittelee suomalaisia hyvin toisia huomioiviksi, kun puhutaan laavujen kaltaisista yhteisistä paikoista.

– Suomalaiset kyllä pääosin tiedostavat pelisäännöt. Koko ajan ollaan menossa parempaan suuntaan ja ongelmia on nykyisin vähemmän kuin ennen, vertaa Jauhiainen.

Ilkivallalta ei kuitenkaan laavuilla täysin vältytä, vaan sitä tapahtuu jonkin verran. Jauhiaisen mukaan sitä tapahtuu kuitenkin esimerkiksi Kuopion seudulla suhteellisen vähän, jos otetaan huomioon laavupaikkojen runsas määrä.

– Kyllä sen kanssa pärjätään, luonnehtii Jauhiainen.

Lue seuraavaksi