Vikaisimmat autot Keski-Pohjanmaalla, eniten ajetut ja vanhimmat Kainuussa

Uudellamaalla katsastetaan Suomen nuorimmat autot. Vanhimmat pirssit ovat kainuulaisten. Vähiten vikoja on puolestaan satakuntalaisten menopeleissä. Näin kertovat tänään julkistetut A-Katsastuksen vikatilastot.

liikenne
Katsastus
Matti Konttinen / Yle

Keski-Pohjanmaalla ajetaan vanhoilla, kilometrejä paljon nielleillä ja vikaisilla autoilla. A-katsastuksen viime vuoden vikatilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Keski-Pohjanmaalla hylättiin eniten henkilöautoja ensimmäisellä katsastuskerralla. Lähes joka kolmas henkilöauto koki tämän kohtalon.

Vähintään joka neljäs katsastus hylättiin Kanta-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Pohjanmaalla, Kymenlaaksossa, Keski-Suomessa, ja Etelä-Pohjanmaalla.

Katsastettujen henkilöautojen keskimääräinen mittarilukema oli 186 000 kilometriä. Eniten kilometrejä olivat nähneet kainuulaisten autot: 228 000 kilometriä. Vähiten asfalttia olivat nielleet puolestaan uusimaalaisten menopelit, joiden mittariin kertyi keskimäärin 156 000 kilometriä.

Vanhimmat pirssit A-Katsastukseen tuotiin Kainuussa, missä autojen keski-ikä oli 14,6 vuotta. Toisena peränpitäjänä oli Pohjois-Karjala lähes yhtä vanhoilla autoillaan. Nuorimmat autot olivat Uudellamaalla, missä niiden keski-ikä oli yli kolme ja puoli vuotta vähemmän kuin Kainuussa.

Vähiten vikoja oli satakuntalaisten autoissa. Kaikkiaan vikoja löydettiin hieman yli 96 sataa katsastusta kohti. Alle sadan vian pääsivät Satakunnan lisäksi vain Varsinais-Suomi (99,2) ja Kanta-Häme (97,3).

Keski-Pohjanmaalla sadassa katsastuksessa löydettiin keskimäärin 147 vikaa.