1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Muskari menee lasten luo päiväkoteihin – Video: näin hellyttävästi viisivuotiaat laulavat

Moni musiikin harrastaja tai ammattilainen on aloittanut musiikkitaipaleensa musiikkileikkikoulusta. Vaikkei ura musiikin saralla urkenisikaan, on muskarista monia hyötyjä lapsen kehitykselle. Hämeenlinnassa toimiva Sibelius-opisto helpottaa kiireisten perheiden arkea viemällä musiikkileikkikoulunsa myös päiväkoteihin.

Yle Uutiset Häme: Sibelius-opiston viisivuotiaat muskarilaiset laulavat
Yle Uutiset Häme: Sibelius-opiston viisivuotiaat muskarilaiset laulavat

Lasten musiikkiharrastus on paitsi hauskaa, myös hyödyllistä. Suomalaistutkimuksen mukaan lapsuusaikaisen musiikin soiton harrastamisen on osoitettu parantavan tarkkaavaisuutta ja kuulotiedon käsittelytaitoja. Saksalaistutkijat ovat taas todenneet soittoharrastusten kehittävän keskittymiskykyä, älykkyyttä ja lasten sosiaalista kyvykkyyttä. Muskari tarjoaa musiikin ja laulun riemua jo ennen kouluvuosia.

– Musiikkileikkikoulussa luodaan pohja musiikilliselle ymmärtämiselle ja musiikin kuuntelulle, laulamiselle ja rytmitajulle. Musiikilla on myös suuri merkitys kielen kehitykseen, matemaattiseen ajatteluun ja muuhun aivotoimintaan, tiivistää Sibelius-opiston rehtori Tapio Hurri Hämeenlinnasta.

Hurri toivoo, että isompana lapsista tulee musiikin rakastajia ja osasta myös soittajia.

– Hyvin moni haluaa aloittaa 6-7-vuotiaana jonkin instrumentin soittamisen.

Hämeenlinnassa ensimmäiset muskarilaiset aloittivat matkansa musiikin ihmeelliseen maailmaan tammikuussa 1976. Yli neljä vuosikymmentä myöhemmin Hurri laskee, että muskarissa alkaa olla menossa jo kolmas sukupolvi.

– Varmasti näiden vuosikymmenten aikana lapset ovat saaneet paljon iloa.

Taitoa ja itsetuntoa

Musiikin varhaiskasvatuksen lehtori Aune Jaanu korostaa musiikin kokonaisvaltaista merkitystä lasten kehitykselle.

– Lapset saavat täällä positiivisia kokemuksia, heidän itsetuntonsa vahvistuu ja he löytävät itsestänsä musiikillisia taitoja. Tärkeää on myös sosiaalinen puoli. Lapsi uskaltaa olla ryhmässä yksin, löytää oman itsensä ja omat vahvuutensa.

Viisivuotiaiden ryhmässä triangeli on yksi perussoittimista. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

– Lapsille on helppo opettaa musiikkia. Jo pieni vauva kokee rytmin ja äänen. Lapset ovat vapautuneesti mukana.

Sibelius-opiston muskarissa triangeleita kilkuttelee ja kapuloita kalisuttelee yli 700 alle kouluikäistä lasta. Viisivuotias Veera Kauhanen soittaa mieluiten rumpua ja triangelia, Emma Ritola puolestaan bassopalaa. Milja Airas puolestaan tykkää leikkiä nuhajuttua, jossa pieniä nuhapalloja heitellään peitolla ilmaan.

– Mun isoveli on ollut muskarissa ja soittaa nyt kitaraa. Nyt minä olen täällä muskarissa, kertoo Oskari Luopajärvi.

Muskaria päiväkodeissa

Sibelius-opiston muskari on myös hakenut uusia tapoja tavoittaa lapsia.

– Me olemme levittäytyneet nyt myös päiväkoteihin. Me siis tarjoamme musiikkileikkikoulua päiväkodeissa päiväkodin aikaan. Se on tuonut enemmän lapsia mukaan, sillä kaikillahan ei ole aikaa tuoda lapsia tänne Verkatehtaalle, huomauttaa Sibelius-opiston rehtori Tapio Hurri.

Sibelius-opiston musiikkileikkikoulu viettää 40-vuotisjuhlaansa tiistaina Hämeenlinnan Verkatehtaalla.