Menevätkö lentokentillä puurot ja vellit sekaisin – Mitä eväitä koneeseen saa viedä?

Tamperelainen perheenäiti ihmettelee, miksi turvatarkastuksen käytännöt vaihtelevat. Äidin lapset lensivät hiihtolomalla pohjoiseen – menomatkalla koneeseen sai viedä evääksi valmispuuron, paluumatkalla ei.

Kuva: Yle

Tamperelaisperheen lapset lensivät Helsingistä Kittilään ja takaisin tänä keväänä. Menomatkalla kouluikäiset lapset saivat viedä koneeseen valmispuuropakkaukset, mutta paluumatkalla samanlaiset puurot otettiin turvatarkastuksessa pois.

Yle Tampereen toimitukseen yhteydessä ollut äiti ihmettelee, kummalla kentällä toimittiin oikein ja miksi käytännöt eri kentillä vaihtelevat.

Pyysimme kysymyksiin vastausta Liikenteen turvallisuusviraston Trafin erityisasiantuntijalta Arja Pulliaiselta. Hänen mukaansa virhe tapahtui Helsingissä, eli kouluikäisen matkaan puuropurkkia ei alun alkaenkaan olisi pitänyt antaa. Evään sopivuus riippuu lapsen iästä.

– Nestemäinen vauvanruoka on sallittua vain alle 2-vuotiaille matkustajille. Valmis puuro taas on tuotteena niin löysää, että se luetaan nesteeksi.

Pulliaisen mukaan nyrkkisääntönä voidaan pitää tuotteen levittyvyyttä – jos tuotetta voi levittää veitsellä kuten levitettä, niin se on nestettä.

Pääsiäinen lähestyy, joten minkä tuomion saavat esimerkiksi mämmi ja pasha?

– Myös mämmi ja pasha ovat levittyviä eli nesteitä.

Sama tuomio on esimerkiksi joululaatikoilla. Joulutorttuja ja muita leivonnaisia voi kuitenkin kuljettaa, vaikka niissä olisikin lusikallinen hilloa, samoin myös joulukonvehteja.

Puuro mukaan hiutaleina

Kaikille matkustajille sallittuja eväitä ovat esimerkiksi kuorimattomat hedelmät ja voileivät päällisineen, levitettäkin voi leivälle sivellä hieman. Puuroa haluaville Pulliaisella on toimivan oloinen vinkki.

– Puuroainekset voi ottaa purkissa kuivatavarana mukaan ja lisätä niihin turvatarkastuksen jälkeen kuuma vesi vaikka lentoaseman kahviloissa.

Arja Pulliainen pitää hyvänä, että asiasta puhutaan.

On tosi harmillista jos jotain joudutaan turvatarkastuksissa poistamaan.

Arja Pulliainen

– On tosi harmillista jos jotain joudutaan turvatarkastuksissa poistamaan.

Tällä hetkellä turvatarkastuksen läpi lentokoneen matkustamoon voi kuljettaa nesteistä kaikki koko matkan (meno, paikalla olo ja paluu) aikana tarvittavat nestemäiset lääkkeet, vauvanruoan, sinetöidyissä tax-free-pusseissa olevat nesteet lentoa vaihdettaessa, sekä lääkärin määräämät erityisruokavalionesteet.

Jokainen matkustaja voi myös ottaa mukaansa enintään litran vetoisen, läpinäkyvän ja uudelleen suljettavan muovipussin. Pussiin voi pakata niin monta enintään 100 millilitran nestepakkausta kuin sinne mahtuu. Ruumaan menevään matkatavaraan voi pakata myös muita nestemäisiä tuotteita.

Joskus sattuu virheitä

Pulliainen pohtii, että Helsinki-Vantaan kentällä virheellinen tulkinta on voinut johtua ruuhkasta.

– Joskus turvatarkastuksissa on hyvin ruuhkaista ja jos jonossa on lähekkäin vauvoja ja isompia lapsia, saatetaan hihnalla käsimatkatavaroissa olevat ruokatavarat vahingossa yhdistää jonossa olevaan vauvaan, vaikka ne kuuluvatkin isommille lapsille.

Nesteiden kuljettamista matkustamoon rajoitetaan EU-tasoisella asetuksella. Rajoituksia helpotettiin vuosi sitten hieman, kun käyttöön saatiin laitteita, joilla nesteitä pystytään analysoimaan. Nyt esimerkiksi vauvojen nestemäiset ruoat on mahdollista turvatarkastaa.

Trafin mukaan nesteiden kuljettamisrajoituksia (siirryt toiseen palveluun) pyritään teknologian kehityksen myötä purkamaan. Tällä hetkellä Trafin tiedossa ei ole, että lähiaikoina tulisi muutoksia nesteiden kuljetussääntöihin.