Puhdistusralliin tavanomaista aikaisemmin – Lakaisukoneet pyyhkivät satoja tonneja hiekkaa Helsingistä

Kaduilta poistettu hiekka kuljetetaan joko täyttömaaksi tai puhdistettavaksi ja uudelleen käyttäväksi. Puhdistusurakka valmistunee vappuun mennessä.

työnjohtajat
Lakaisukone
YLE

Helsingin kaduilla on käynnissä jokakeväinen lakaisukoneralli.

Helsingin rakentamispalvelu, Stara, ja viisi sopimusurakoitsijaa puhdistavat kaupungin kaduilta talven hiekoistushiekkoja.

– Aloitin työt viime viikolla jo. Muutama tonni on ehditty kerätä hiekkaa. Koneeseen menee kolme-neljä tonnia ja sitten joutuu käymään kippaamassa. Päivän päätteessä näkee aina, et kyllä se kasa on aika iso, sanoo lakaisukoneen kuljettaja Leif Ekroth.

Kaduille heitetty tonnikaupalla hiekkaa

– Hiekkaa kuluu Helsingin kaduilla hyvinkin paljon. Riippuu hieman talvikaudesta, että miten paljon hiekkaa menee, mutta kyllä sitä menee useita satoja tonneja, kertoo Staran vastaava työnjohtaja Juha Ovaska.

Hiekoitushiekan ei anneta olla kaduilla yhtään pitempään kuin liukkauden ehkäisemiseksi on tarvetta. Hiekan poisto kaduilta ja jalkakäytäviltä aloitetaan keväisin heti säiden salliessa.

– Ensin aloitetaan pyöräteiden putsaus, sitten edetään toreille ja aukioille sekä katuosuuksille. Lopuksi tulevat nämä katuosuudet, joissa pitää suorittaa autonsiirtoja, sanoo vastaava työnjohtaja Juha Ovaska.

Stara joutuu siirrättämään katujen varsilta autoja joukoittain joka kevät, vaikka kadunvarsia kuinka kyltitettäisiin siirtokehotuksin.

Kerätty hiekka analysoidaan

Staran mukaan talven mittaan kaduille levitetystä hiekasta saadaan kerätty pois noin 80-90 prosenttia. Loppu joko jää kaduille tai on kulkeutunut muualle.

– Poiskerättyä hiekkaa ei käytetä uudestaan. Se analysoidaan meidän asemalla ja kuljetetaan joko käytettäväksi täyteaineena tai sitten puhdistettavaksi ja edelleen sijoitettavaksi, kertoo hiekoitushiekan kulusta Staran vastaava työnjohtaja Juha Ovaska.

Tänä vuonna hiekoitushiekan poistoon päästiin aikaisin.

– Nyt kun päästiin hyvissä ajoin hommiin, niin arvelisin, että huhtikuun loppuun mennessä on kaikki hiekka ajettu kaduilta pois, sanoo lakaisukoneen kuljettaja Leif Ekroth.