Korva tarvitsee myös hiljaisuutta – kuulokkeet pois ja lenkille ilman musiikkia

Mikron kilahdus, pesukone piippaa ohjelman päättymisen merkiksi ja puhelin pilpattaa viestin vastaanottaessaan. Ihmiset reagoivat meluun eri tavoin, mutta jokaisen korvat kaipaavat välillä lepoa, asiantuntijat muistuttavat.

Kotimaa
Nappikuuloke puhelimessa.
Minna Aula / Yle

Ympäristö tarjoaa jatkuvasti erilaisia ääniärsykkeitä. Sibelius-Akatemian musiikkikasvattaja Soili Perkiö sanoo, että korvaelin kaipaa myös hiljaisuutta.

– Korva tarvitsee myös palautumisen, eli suosittelen välillä lenkkiä myös ilman musiikkia, metsää ja omia askelten ääniä kuunnellen, Perkiö pohtii.

Erityisesti lapset tarvitsevat toisinaan aikaa ilman melua.

– Nopeatempoiset impulssit aktivoivat hermostoa, mikä voi näkyä ylivilkkautena. Pieni lapsi tarvitsee hiljaisuutta myös puheen oppimisessa, että hänellä on mahdollisuus käyttää omaa ääntään, Perkiö kertoo.

Kuulo huononee hiljalleen

Myös Kuuloliiton erityisasiantuntija Kauko Saari sanoo, että äänettömyys on ihmiselle hyväksi.

Yhteiskunta ei ole hiljenemässä, vaan päinvastoin.

Kauko Saari

– Me kaikki tarvitsemme ruokaa ja unta, mutta myös hiljaisuutta. Yhteiskunta ei ole hiljenemässä, vaan päinvastoin, melua tulee koko ajan lisää.

Saari arvioi, että tällä hetkellä noin miljoonalla suomalaisella on pysyvä kuulovamma, eli vähintään 20 desibelin kuulon alentuma. Kuulovamma voi hiipiä salakavalasti esimerkiksi siten, että kuuntelee musiikkia kuulokkeiden kautta toistuvasti liian lujaa.

– Korvaan tuleva suora ja voimakas ääni on aina vaarallinen. Kuulo menee huonoksi pikkuhiljaa. 30-40 vuoden ikäisenä voi huomata, ettei kuule tiettyjä taajuuksia, ja silloin on jo liian myöhäistä.