Kuorsaako vieressäsi nukkuva? Kainuussa uniapneapotilaiden määrä on kasvanut

Kainuussa uniapneapotilaiden määrä on noussut huomattavasti. Uniapnea on unenaikainen hengityshäiriö, ja siitä kärsivä ei aina välttämättä itse tajua sairastavansa tautia.

Kuva: Yle

Kainuussa uusien diagnosoitujen uniapneapotilaiden määrä nousi viime vuonna 45 prosentilla vuoteen 2014 verrattuna. Syy suureen määrän nousuun löytyy yksinkertaisesta seikasta.

– Tietoisuus uniapneasta on lisääntynyt. Tiedetään, mitkä ovat oireet, osataan puuttua niihin ja lähteä tutkimaan sairautta ja sitä kautta hoitamaan sitä, kertoo Kainuun soten keuhkosairauksien poliklinikan vastaava sairaanhoitaja Sirkku Kemppainen.

Soten tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan potilaiden määrän lisääntyminen on aiheuttanut haasteita hoidon aloitusohjaukseen tilojen ja resurssien suhteen. Siksi uniapneapotilaiden hoitoa pyritään Kainuussa kehittämään saamalla lisää tiloja CPAP-hoidon aloitusohjaukselle sekä lisäämällä hoitajaresursseja.

Tarkkaa lukumäärää siitä, kuinka moni kainuulainen sairastaa uniapneaa, ei ole tiedossa. Hoitoon käytettäviä CPAP-laitteita on potilailla lainassa yli 1 000 kappaletta, mutta laitetta ei käytetä kaikkien potilaiden hoidossa.

He oirehtivat, mutta saattavat ajatella, että oireet johtuvat ylipainoista eivätkä sen takia lähde lääkärin vastaanotolle.

Sirkku Kemppainen

– On niitä potilaita, jotka sairastavat lievää uniapneaa. Heitä kehotetaan elämäntapahallintaan ja ohjataan muilla tavoilla, eikä heidän määrästä ole tarkkoja tietoja, Kemppainen mainitsee.

CPAP-laitehoidossa pidetään nukkuessa kasvoilla maskia, johon laite puhaltaa letkun kautta kevyesti paineistettua ilmaa. Laitehoito on tällä hetkellä ensisijainen hoitomuoto vaikeaa ja keskivaikeaan uniapneaan.

Uniapnea (siirryt toiseen palveluun) on unenaikainen hengityshäiriö, jonka oireita ovat muun muassa kuorsaus, todistetut hengityskatkokset, yöhikoilu ja jatkuva heräily. Uniapneoita on useita erityyppisiä, yleisin niistä on obstruktiivinen uniapnea. Sitä sairastavalla on hengityskatkoksia, jotka aiheutuvat unenaikaisesta ylähengitysteiden tukkeutumisesta. Tänään keskiviikkona on valtakunnallinen uniapneapäivä.

Miehillä uniapnea yleisempää

Suomessa arvioidaan olevan muutama satatuhatta uniapneasta kärsivää, mutta heistä vain murto-osa on hoidossa.

– Väestössämme on ylipainoisia ihmisiä, ja uniapnea on yleensä ylipainoisen ihmisen sairaus. He oirehtivat, mutta saattavat ajatella, että oireet johtuvat ylipainoista eivätkä sen takia lähde lääkärin vastaanotolle. Epäilen, että tämä on syy, miksi vain murto-osa on hoidossa, Sirkku Kemppainen toteaa.

Uniapneasta kärsivä ei välttämättä itse edes hoksaa, että jokin olisi vialla.

Tietoisuus uniapneasta on lisääntynyt.

Sirkku Kemppainen

– Kun ihminen kuorsaa tai hänellä on hengityskatkoksia, yleensä vieressä nukkuva huomaa ne oireet ja alkaa puhumaan niistä. Sitä kautta ihminen havahtuu ja hakeutuu lääkärin vastaanotolle.

Miehillä uniapnea on yleisempää, mutta naisistakin moni sairastaa tautia. Naisten uniapneassa on pieni vivahde-ero verrattuna miesten, ja sen takia heille on olemassa oma CPAP-laite.

– Naisilla on obstruktiivista uniapneaa, johon liittyy sentraalinen uniapnea, Kemppainen mainitsee.

Sentraalisessa eli keskushermostoperäisessä uniapneassa hengityskatkokset johtuvat aivojen hengityskeskuksen automaattisen säätelyn häiriintymisestä. Sentraalisessa uniapneassa hengitys pysähtyy huolimatta siitä, että ylähengitystiet ovat auki.