1. yle.fi
  2. Uutiset

Lämmin sää ei vielä lintukevättä tee

Lintujen kevätmuutto on käynnistynyt, mutta etenee vielä hyvin hitaasti.

luonto
Isokoskelo, naaras
Raine Martikainen / YLE

Ensimmäiset yksittäiset muuttolinnut havaittiin Etelä-Savossa jo helmikuussa olleiden lämpimien päivien aikana. Myös käynnissä oleva lyhyt lämmin jakso voi vaikuttaa tilapäisesti: Esimerkiksi töyhtöhyyppiä saattaa jo havaita, mutta loppuviikosta tulevat pakkaset ajavat todennäköisesti linnut takaisin etelämmäksi.

– Etelä-Savossa kevätmuutto on hieman keskimääräistä aikaisemmassa, mutta havaittuja lajeja on toistaiseksi vielä melko vähän, kertoo Etelä-Savon lintuharrastajista Orioluksesta Harri Okkonen.

Lyhyt lämmin jakso ei vielä tee kevättä

 

Toistaiseksi muuttolintuja on voinut havaita lähinnä etelän rannikkoseuduilla. Pohjoisemmassa sisämaassa yksittäiset muuttolinnut ovat sulapaikoille saapuneita laulujoutsenia, telkkiä ja isokoskeloita sekä harmaalokkeja.

– Kahlaajalinnut ovat kestäviä lentäjiä ja saattavat palata pitkiä matkoja jopa Suomen eteläpuolelle asti, kertoo Harri Okkonen.

Mahdollisesta lämpimästä säästä huolimatta talviruokintaa ei pidä vielä lopettaa. Lintujen ruokintaa on syytä jatkaa kunnes maa on paljas ja lumelta sula.

– Keväällä on mahdollista nähdä lintulaudalla myös muuttolintuja, tosin esimerkiksi osa peipposista tai mustarastaista saattaa viettää koko talven Suomessa, selvittää Etelä-Savon lintuharrastajista Orioluksesta Harri Okkonen.

Lue seuraavaksi