Miinalaiva Pohjanmaa saamassa uuden elämän merenmittausaluksena

Puolustusvoimien entinen lippulaiva, miinalaiva Pohjanmaa välttyy romutukselta. Tulevaisuudessa laiva saatetaan nähdä merenmittaustehtävissä jopa kansainvälisillä vesillä.

Miinalaiva Pohjanmaa Kuva: Yle

Miinalaiva Pohjanmaan purjehdustaival on saamassa jatkoa merenmittausaluksena. Laivan siirtyminen uusiin tehtäviin riippuu valtioneuvostossa tulevana torstaina tehtävästä päätöksestä.

Muun muassa merenmittaustöitä tekevä Meritaito Oy on valmis ostamaan aluksen.

– Jos päätös torstaina valtioneuvostossa on myönteinen ja se on mahdollista luovuttaa, niin kyllä me olemme valmiita heti neuvottelemaan siitä, millä ehdoilla ja millä tavalla se on mahdollista meille siirtyä, kertoo Meritaito Oy:n toimitusjohtaja Jari Partanen.

Mahdollista kauppahintaa Partanen ei vielä kommentoi.

– Kauppahinnasta on käyty alustavia keskusteluja. Valtioneuvostollakin on siihen varmaan sanansa sanottavana, joten sitä on liian varhaista nyt kommentoida.

Meritaito Oy:llä on jo valmiina suunnitelmat Pohjanmaan muuttamiseksi mittauskäyttöön. 

– Kallein osa on ilman muuta laitteisto, nimenomaan mittauslaitteisto. Sellaista meillä ei ole valmiina ja vapaana, joten joutuisimme hankkimaan uuden laitteiston. Silloin puhutaan yli puolen miljoonan euron investoinnista.

Itse aluksen osalta muutokset ovat niin pieniä, että se olisi valmis tehtäviin parissa kuukaudessa, jopa ennen kesää.

Kohti kansainvälisiä markkinoita

Isomman aluksen ostamalla Meritaito tähtää kansainvälisille merenmittausmarkkinoille. Lähinnä yhtiö hamuaa töitä itämeren, Välimeren ja Koillis-Atlantin alueelta.

Lähivesillä mittaukseen perustuvia kilpailutuksia pidetään tänä tai ensi vuonna ainakin Norjassa, Ruotsissa, Englannissa ja täällä Suomessa.

– Meidän osaamisemme on samalla tasolla kuin kilpailijoilla. Kun on enemmän urakoita, niin on mahdollisuuksia enemmän voittaa ja sitä kautta saada liikevaihtoa ja työllistää paremmin omaa väkeä ympärivuotisesti. Itämeren mittaus kun on hyvin kesäpainotteista.

Toimitusjohtaja Jari Partanen muistuttaa myös, että jos yhtiö aikoo pitää merenmittaustaidon Suomessa, niin tehtäviä pitää saada muualtakin. Täällä tehtäviä on liian vähän elättämään koko asiantuntijamäärä.

Muiden kanssa samalle viivalle pääsemisen esteenä on vanha kalusto. Se todettiin niihin tehtäviin liian pieneksi, joten yhtiö on jo varustanut yhden raskaimmista väyläaluksistaan uudestaan. Pohjanmaa olisi hyvä lisä tähän laivastoon, jotta yhtiö pystyisi kilpailemaan töistä muuallakin

– Vanhalla pienemmällä kalustolla kilpailemme lähinnä Suomen mittauksista kotikentällä. Siten meillä olisi mahdollisuus osallistua kilpailijoidemme kotikentillä tapahtuviin mittauksiin.