1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuluttajaliitto toivoo asiakkaiden kiinnostuvan ravintolalihan alkuperästä – pikaruokaketjuilla tieto hyvin saatavilla

Kuluttajien toivotaan osaavan valita turvallisia vaihtoehtoja lautaselleen. Tavoitteena on vähentää antibiooteilla höystetyn lihan käyttöä.

Burger Kingin Whopper-hampurilainen. Kuva: REX / AOP

Lihan alkuperämaa ilmoitetaan yleensä paremmin pikaruokaloissa kuin perinteisissä ravintoloissa, arvioi Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemi.

– Maailmalla pikaruokapaikat ilmoittavat lihan alkuperän yleensä tavallisia ravintoloita huonommin, mutta Suomessa asia on hieman päinvastoin. Usein pikaruokaravintolassa on esitteitä, jossa kerrotaan ravintotietoja ja alkuperämaa, Marniemi sanoo.

Kuluttajaliitto haluaa nostaa tietoisuutta ravintoloissa tarjottavan lihan alkuperästä. Kansainvälisenä kuluttajien oikeuksien päivänä liitto lanseerasi Tunnetko lihasi? -kampanjan, jossa kannustetaan asiakkaita kysymään ja ravintoloita ilmoittamaan lihan alkuperästä.

Pohjoismaisessa lihantuotannossa, Tanskaa lukuun ottamatta, käytetään Marniemen mukaan vähemmän turhia antibiootteja, jotka kasvattavat antibioottiresistenssiä. Antibioottiresistenssillä tarkoitetaan bakteereja, joille on kehittynyt vastustuskyky antibiootteja vastaan.

– Toivomme Kuluttajaliitossa, että kuluttajat laittaisivat painetta ravintoloille kysymällä lihan alkuperästä. Ravintoloiden tulisi avoimesti kertoa vaikka jo ruokalistassa tarjotun lihan alkuperästä, ei vain kysyttäessä. Sehän on myös myyntivaltti heille, Marniemi ihmettelee.

Marniemi sanoo, että etenkin työpaikkaruokaloiden tulisi ilmoittaa avoimemmin ruoassa käytetyn lihan alkuperästä. Pikaruokaravintoloilla tuotteet pysyvät pääasiassa samoina, kun työpaikkaruokaloissa annokset vaihtelevat.

Ravintolassa myytävän lihan alkuperämaan ilmoittaminen ei ole lakisääteistä. Marniemen mielestä on kuitenkin tärkeää, että kuluttaja voi tehdä tiedostavia valintoja ja valita turvallisen vaihtoehdon lautaselleen.

Kuopiolaiset ravintolat tuntevat lihan alkuperän

Kuopiolaisissa ravintoloissa tarjoiltavan lihan alkuperä tunnetaan hyvin. Yle Kuopion tekemän soittokierroksen perusteella liha Kuopion keskustassa sijaitsevissa ravintoloissa on pääosin kotimaista. Joissain tapauksissa liha tulee ulkomailta. Ulkomaista lihaa käytetään joko paremman laadun tai edullisemman hinnan vuoksi.

Ravintola Panzan omistaja Mikko Kemppinen kertoo, että heillä tarjottu liha on pääosin kotimaista. Vain Black Angus -nautaa tilataan ulkomailta Yhdysvalloista.

– Meillä lihan alkuperämaata ei kerrota ruokalistassa, mutta asiakkaan kysyessä aina kerrotaan, Kemppinen kertoo.

Asiakkaat kysyvät Kemppisen mukaan lihan alkuperästä viikoittain, mutta eivät kovin usein.

22 vuotta ravintola-alan töissä ollut Kuopion Rosson keittiömestari Harri Lahtinen kertoo, että asiakkaat kysyvät usein lihan alkuperästä silloin, kun aihe on noussut uutisiin, esimerkiksi hullun lehmän taudin aikaan.

– Ihmiset aktivoituvat riippuen siitä, mitä ruoasta kirjoitetaan. Toivoisin kyllä, että ihmiset kyselisivät enemmän ruoan alkuperästä, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan Rossossa käytetty liha on pääosin kotimaista, mutta osa lounaalla tarjottavasta broilerista tulee Brasiliasta.