Ammattikorkeakoulujen yhteishaku alkaa - aiempi koulumenestys ei enää vaikuta

Opiskelijat poimitaan syksyllä alkaviin koulutuksiin valintakokeen perusteella. Ammattiopiston tai lukion päästötodistuksella ei ole enää vaikutusta. Ensikertalaisten opiskelemaan pääsyä on helpotettu.

ammattikorkeakoulut
Lapin ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysala
Jarno Tiihonen / Yle

Ammattikorkeakoulujen valtakunnallinen yhteishaku alkaa tänään.Tästä hausta lähtien hakijoita ei enää laiteta paremmuusjärjestykseen tai karsita valintakokeisiin aiemman koulumenestyksen pohjalta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on velvoittanut korkeakoulut varaamaan riittävän määrän aloituspaikkoja ensikertalaisille. Tavoitteena on vähentää tarpeettomia välivuosia ja aikaistaa korkeakouluopintojen aloitusta.

Lapin ammattikorkeakoulussa on syksylle lähes 1200 aloituspaikkaa, joista ensikertaa hakeville on varattu 75 prosenttia. Opiskelupaikoista noin 700 on varattu suomenkielisille päiväopiskelijoille ja 255 opiskelijoille, jotka opiskelevat tutkinnon työn ohessa. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opiskelijoille on varattu 140 paikkaa ja englanninkielisiin Bachelor-koulutuksiin sata paikkaa.

Lapin ammattikorkeakoulussa voi opiskella agrologiksi, fysioterapeutiksi, geronomiksi, insinööriksi, kuvataiteilijaksi, liikunnanohjaajaksi, metsätalousinsinööriksi, restonomiksi, sairaanhoitajaksi, sosionomiksi, terveydenhoitajaksi ja tradenomiksi.