Hallituksessa eripuraa Fimean kotipaikasta – katso ministeri Mäntylän kommentit

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) mielestä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean pääkonttori pitää olla Helsingissä eikä Kuopiossa, kuten edellinen keskustavetoinen hallitus päätti. Keskustan eduskuntaryhmä on eri mieltä.

politiikka
Uutisvideot: Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) kommentoi Fimean tilannetta
Uutisvideot: Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) kommentoi Fimean tilannetta

Ministeri Hanna Mäntylä esittää, että Fimean päätoimipaikka palautettaisiin Helsinkiin, mutta Kuopion toimintoja vahvistettaisiin nykyisestä. Mäntylän mukaan Fimea elää ulkopuolisista toimeksiannoista, ja siksi pääkonttorin on oltava päääkaupungissa.

Mäntylä on päätöksensä tehnyt ja nyt asia siirtyy koko hallituksen ratkaistavaksi.

Keskustan eduskuntaryhmä älähti heti Mäntylän päätöksestä kuultuaan. Keskustalaisten mukaan Fimeasta on olemassa lainvoimainen päätös, jonka mukaan keskus pääkonttoreineen on alueellistettu Kuopioon.

Fimea perustettiin vuonna 2009 ja se on entisen Lääkelaitoksen seuraaja. Päätöksen Fimeasta ja sen sijoittamisesta Kuopioon teki silloinen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (Kesk.)

Henkilökunta vastusti ankarasti siirtoa Kuopioon. Yhä Fimean työntekijöistä valtaosa on Helsingissä, vaikka siirto Kuopioon aloitettiin jo seitsemän vuotta sitten. Kymmenet työntekijät ovat jättäneet Fimean, koska eivät ole halunneet muuttaa Kuopioon.