Trump itsevarmana toisena supertiistaina: Puolueen isoimmat nimet soittavat minulle

Trumpin vastustajat toivovat, että Floridan senaattori Marco Rubio, Ohion kuvernööri John Kasich tai Texasin senaattori Ted Cruz päihittäisi Trumpin edes yhdessä viidestä osavaltiosta, joissa tiistaina valitaan esivaaliehdokkaat.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump vaalitilaisuudessa Tampassa Floridassa.
Donald Trump vaalitilaisuudessa Tampassa Floridassa.Jim Lo Scalzo / EPA

Republikaanien Donald Trump saattaa ottaa tiistaina kaksi isoa harppausta presidenttiehdokkuutensa varmistamista kohti. Hän nimittäin ottaa mittaa kahdesta vastaehdokkaastaan, Floridan senaattorista Marco Rubiosta ja Ohion kuvernööristä John Kasichista, näiden kotiosavaltioissa.

Mielipidemittausten mukaan Trumpilla on niskaote Rubiosta Floridassa, mutta hän kamppailee tasaväkisesti Kasichin kanssa Ohiossa.

Niin kutsutun toisen supertiistain esivaalit käydään kolmessa muussakin osavaltiossa: Illinoisissa, Pohjois-Carolinassa ja Missourissa.

Trump: Puolueen isoimmat nimet soittavat minulle

Trumpin vastustajat asettavat toivonsa siihen, että Rubio, Kasich tai Texasin senaattori Ted Cruz päihittäisi Trumpin edes jossakin yllä mainituista osavaltioista. Se antaisi heille toivoa estää Trumpin presidenttiehdokkuus.

Trump itse kehuu, että puolueen vallanpitäjät olisivat kääntymässä kannattamaan häntä ja näkisivät hänet nyt varteenotettavana ehdokkaana.

– He ovat jo alkaneet soittaa minulle. Puolueen isoimmat nimet soittavat minulle, väitti Trump NDB:n Today-ohjelmassa.

Trump on aloittanut supertiistain voittamalla esivaalit Pohjois-Mariaanien saarivaltiossa, joka on poliittisessa liitossa Yhdysvaltain kanssa. 73 prosenttia saarivaltion asukkaista on antanut äänensä Trumpille, ja hän saa voitolla yhdeksän puoluekokousedustajaa taakseen.

Vastustajat toivovat, ettei Trump saa enemmistöä

Floridassa, Ohiossa ja Illinois'ssa eniten ääniä saanut ehdokas saa taakseen kaikki osavaltion puoluekokousedustajat.

Trumpin vastustajat asettavat nyt toivonsa siihen, ettei tämä onnistuisi keräämään puoluekokousedustajien ehdotonta enemmistöä taakseen heinäkuun puoluekokoukseen mennessä. Silloin Trumpin syrjäyttäminen olisi vielä mahdollista, huomauttaa muun muassa Euronews (siirryt toiseen palveluun).

Puoluekokousedustajat joutuvat äänestämään ensimmäisellä kierroksella omaa esivaaliehdokastaan, mutta suurin osa heistä voi toisella kierroksella ketä tahansa ehdokasta.