Vasco da Gaman laivaston alus löytyi Omanin edustalta 500 vuotta haaksirikon jälkeen – video

Hylystä löytyneiden antiikkiesineiden joukossa oli Indio-nimellä tunnettu hopeakolikko. Meidän päiviimme on säilynyt vain yksi toinen Indio.

tiede
Uutisvideot: Vasco da Gaman laivaston alus löytyi Omanin edustalta 500 vuotta haaksirikon jälkeen
Uutisvideot: Vasco da Gaman laivaston alus löytyi Omanin edustalta 500 vuotta haaksirikon jälkeen

Meriarkeologit ovat löytäneet Omanin vesiltä Intian valtamerestä hylyn, jonka uskotaan kuuluneen löytöretkeilijä Vasco da Gaman laivastoon.

Portugalilainen Esmeralda-alus upposi ankarassa myrskyssä lähelle al-Hallaniyahin saarta toukokuussa 1503. Laivan kapteenina da Gaman toisella Intian-purjehduksella toimi hänen setänsä Vicente Sodré. Sodré ja kaikki muut aluksella olleet saivat surmansa.

Omanin kulttuuriministeriö ja brittiläinen Blue Water Recoveries -yhtiö ovat tutkineet hylkyä vuodesta 2013 lähtien. Tutkimusten aikana varmistui, että hylky on todellakin kauan etsitty Esmeralda-alus. Samassa myrskyssä da Gaman laivasto menetti toisenkin aluksen.

Hylystä löytyi harvinainen hopearaha

Hylystä löytyneiden tuhansien antiikkiesineiden joukossa oli muun muassa erittäin harvinainen hopearaha Indio. Meidän päiviimme on säilynyt vain yksi toinen Indio-kolikko.

Molemmat hopeakolikot on lyöty vuonna 1499 Vasco da Gaman ensimmäisen Intian-matkan jälkeen. Löytö helpotti hylyn ajoittamista, kertoo Blue Water Recoveries -yhtiön johtaja David L. Mearns.

Omanin kulttuuriministeriön edustajan Ayoub al-Busaidin mukaan kysessä on ensimmäinen kerta, kun Oman toteuttaa merenalaisen arkeologisen kaivauksen. Tapaus innostaa sulttaanikunnan viranomaisia etsintöihin uusien hylkyjen löytämiseksi, hän sanoo.

Löydöstä ja kaivauksista kerrotaan lisää National Geographic (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä.