1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ylelle kaksi journalistipalkintoa - toinen Arolle, toinen Kankkoselle

Ylen toimittaja Jessikka Aro voitti Vuoden juttu -palkinnon Kioskin juttusarjalla: Venäjän trollit Suomessa. Juttusarja käsitteli palkintolautakunnan mukaan monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa mielipiteeseisiin. Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen palkittiin vuoden journalistina. Hän sai kiitosta konfliktialueen tapahtumien tuomisesta lähelle suomalaisia.

Journalistipalkintoehdokkaat Kuva: suurijournalistipalkinto.fi

Suuren Journalistipalkinnon 2015 voittajat on valittu. Vuoden juttu -palkinnon voitti Jessikka Aro Yle Kioskin juttusarjalla: Venäjän trollit Suomessa.

Jessikka Aron juttusarja käsitteli palkintolautakunnan mukaan monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa.

Jutuista tehtiin myös huomiota herättäneet englannin- ja venäjänkieliset versiot. Juttujen jälkeen kansainvälinen media kiinnostui Jessikka Arosta ja hän on auttanut ihmisiä tutkimaan propagandanlevittäjiä omissa maissaan.

Juttujen seurauksena hän on joutunut massiivisen häirinnän, propagandakampanjan ja hiljentämisyritysten kohteeksi.

– Eniten yllätti se, miten pitkäkestoista ja laajaa trollaaminen on ollut jo usean vuoden ajan. Laatua voi toki aina parantaa, mutta suuria muita ratkaisuja en lähtisi tekemään. Juttusarjani toivottavasti auttaa erottamaan ja havaitsemaan trollausilmiötä paremmin, Aro kertoi palkintogaalassa palkinnon saatuaan.

Tom Kankkosesta vuoden journalisti

Vuoden journalistin tittelin vei Ylen ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

Kankkosen raportit Syyriasta, Irakista ja Turkista ovat tuoneet palkintolautakunnan mukaan konfliktialueen tapahtumat käsin kosketeltavan lähelle suomalaisia television katselijoita ja radion kuuntelijoita. Hän hakeutuu sinnikkäästi hankaliin paikkoihin, taustoittaa ja tarkistaa. Tiukoissakin tilanteissa ja järkyttävien ihmiskohtaloiden keskellä hän säilyttää rauhallisen, maltillisen ja luottamusta herättävän tyylinsä.

– Tällä hetkellä en lähtisi Pohjois-Syyriaan, ellei siellä olisi erityisen hyviä turvajärjestelyjä. Sinne pitäisi humanitäärisen kriisin vuoksi mennä, mutta sinne ei valitettavasti voi mennä. Lähden kohta kokeilemaan Turkkiin menoa, päälliköillekin tiedoksi, että saa sieltä sitten tulla lunastamaan, Kankkonen sanoi.

Journalistinen teko koulutukselle

Vuoden journalistisesta teosta palkittiin Anne Leppäjärvi, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy:stä.

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutus on palkintolautakunnan mukaan koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärven johdolla jatkuvasti ajan hermolla ja pyrkii tarjoamaan keinoja median kriisin ratkaisemiseksi. Koulutusohjelma on hyvin verkostoitunut, tekee yhteistyötä media-alan kiinnostavimpien hankkeiden kanssa, hankkii kiinnostavia luennoitsijoita ja kehittää uusia tapoja tehdä journalismia. Tässä kaikessa Anne Leppäjärven rooli on ollut aivan keskeinen.

Leppäjärvi kertoi palkintogaalassa toivovansa, että mediatalojen ammattilaiset ja opiskelijat voisivat tehdä enemmän yhteistyötä.

Kirjapalkinto kasvonsa menettäneelle

Vuoden kirja -palkinnon voitti Helsingin Sanomien toimittaja Kimmo Oksanen teoksella_ Kasvonsa menettänyt mies_ (WSOY).

Palkintolautakunnan mukaan kirja on syvästi inhimillinen kuvaus elämän vaikeuksien suhteellisuudesta.

Kun ihmiseltä riisutaan kasvot, joiden kautta muut hänet kohtaavat, mitä jää jäljelle? Rankoista kokemuksista kasvaa uusi vahvuus, entistäkin herkempi kyky löytää ja nähdä, mitä voi toisten ihmisten hyväksi tehdä.

– Ihmiset ovat muuttaneet suhtautumistaan parempaan suuntaan ja hei, mullahan on kasvot, työ, asunto ja kaikki rakkaat, mullahan on asiat hyvin, muistutti Oksanen gaalassa.

Kaikkien palkintojen arvo on 7 500 euroa.

Suuren Journalistipalkinnon saajat valittiin tiistaina. Palkintoraadin puheenjohtajana toimi MTV:n toimitusjohtaja ja vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila. Hän luonnehti vuoden aikana tehtyä journalismia laadukkaaksi, hyvin monimuotoiseksi ja kehui hyvää jälkeä syntyvän eri puolilla Suomea.