Koe uusi yle.fi

Orpo: Turkin on parannettava pakolaisten oloja saadakseen rahaa

Turkki ei saa vastikkeetta Euroopan unionilta rahaa, sanoo sisäministeri Petteri Orpo (kok.). EU:n ulkorajojen valvonta ja turvapaikanhakijatilanne pitää hänen mukaansa laittaa pikaisesti kuntoon.

Kotimaa
Petteri Orpo
Sisäministeri Petteri Orpo.Ilkka Kemppinen / Yle

Turkki ei saa Euroopan unionilta rahaa ilman näyttöä siitä, että maa pystyy tyrehdyttämään pakolaisvirran Turkista Kreikkaan. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi illan A-studiossa, että EU haluaa Turkilta vastavuoroisuutta.

Pakolaisvirran tyrehdyttämisen lisäksi Turkilta vaaditaan muitakin toimenpiteitä.

– EU edellyttää turkilta taloudellista apua vastaan toimenpiteitä, joilla pakolaisten oloja oikeasti parannetaan, Orpo linjasi.

EU-maat pääsivät viime viikolla Turkin kanssa sopuun siitä, että maa ottaa takaisin suuren osan pakolaisia, jotka ovat paenneet Kreikkaan Turkista. Vastavuoroisesti EU ottaa jokaista Turkkiin palautettua syyrialaista kohden yhden syyrialaisen suoraan Turkin pakolaisleireiltä.

– Lähtöajatus on se, että nyt jo Kreikkaan tulleita ei palauteta Turkkiin. Kyse on uusista tulijoista. Pyritään pysäyttämään uusien ihmisten tulo, Orpo sanoi.

Orpo toivoo suhteellisuutta

Orpo suhteutti EU:n kolmen miljardin apupakettia Turkille siihen, kuinka paljon Suomi joutuu käyttämään rahaa turvapaikanhakijoihin.

– Suomi joutui nostamaan puolella miljardilla budjettia tälle vuodelle. Jos me pystymme tällä (kolmella miljardilla) auttamaan pakolaisia ja saamaan hallintaan tämän aika kaaottisen tilanteen, se on sen arvoista.

Turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot eivät tähän mennessä ole juurikaan toimineet EU:ssa. Orpo uskoo, että jos "hallitsematon maahanmuutto" saadaan hallintaan, on muilla EU-mailla suurempi motivaatio auttaa Kreikkaa.

– Vastuu pitää kantaa Kreikassa, jotta rajavalvonta toimii. Toisaalta muiden EU-maiden pitää auttaa, koska Kreikka on maahanmuuton etulinjassa.

Suomi on tehnyt päätöksen ottaa yli 3 000 EU:n sisäisesti siirrettävää turvapaikanhakijaa. Orpo huomautti Suomen olevan tässä EU:n kärkimaita.