Koe uusi yle.fi

Belgian terrorismioperaatio jatkuu edelleen – yksi epäilty kuollut

Neljä poliisia loukkaantui lievästi, mutta tiistai-iltana lehdistötilaisuuden pitänyt Belgian pääministeri ei vahvistanut tietoja yhden epäillyn kuolemasta. Syyttäjä sen sijaan kertoi epäillyn kuolleen. Laaja poliisioperaatio alkoi tiistaina iltapäivällä Brysselissä.

Ulkomaat
15. maaliskuuta 2016.
Poliiseja terrorisminvastaisen operaation aikana Brysselissä 15. maaliskuuta.Olivier Hoslet / EPA

Brysselissä tiistai-iltapäivänä alkanut poliisioperaatio on edelleen käynnissä, kertoi Belgian pääministeri Charles Michel lehdistötilaisuudessa tiistai-iltana. Operaatio liittyy Pariisin marraskuisiin terrori-iskuihin.

Operaatio alkoi, kun Belgian ja Ranskan poliisien yhteistoimintaryhmä teki tiistaina iltapäivällä kotietsinnän Forestin kaupunginosassa sijaitsevaan asuntoon, jonka he epäilivät olevan terroristien käyttämä. Ranskalaispoliisit olivat paikalla, koska etsintä liittyi Pariisin iskuihin.

Syyttäjän mukaan yksi tai useampi aseistautunut henkilö avasi tulen poliisia kohden välittömästi näiden avattua asunnon oven. Syyttäjän mukaan yksi rynnäkkökiväärillä aseistautunut terroristiepäilty on kuollut. Syyttäjän mukaan hänen henkilöllisyytensä ei vielä ole selvillä, mutta aiemmin syyttäjäviranomaiset kertoivat, ettei hän olisi ainakaan yksi Pariisin iskujen pääepäillyistä Saleh Abdeslam.

Syyttäjän mukaan välikohtauksessa oli osallisena "yksi tai useampi" terroristiepäilty. Viisi tuntia ensimmäisen tulitaistelun jälkeen poliisi meni sisään asuntoon, jolloin Kalashnikov-rynnäkkökiväärillä aseistautunut epäilty kuoli.

Forest, Bryssel, 15. maaliskuuta 2016.
Belgialaisia turvallisuusjoukkojen edustajia Brysselin Forestin kaupunginosassa 15. maaliskuuta.Laurent Dubrule / EPA

Useita etsintäoperaatioita meneillään

Pääministeri Michel ei vahvistanut lehdistötilaisuudessa tietoa yhden epäillyn kuolemasta. Hän ei vahvistanut myöskään sitä, onko epäiltyjä mahdollisesti edelleen karkuteillä operaation jälkeen.

Muun muassa televisiokanava RTBF (siirryt toiseen palveluun) ja L’Echo-sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että tapahtumapaikan läheisyydessä on meneillään useita etsintäoperaatioita. L’Echon mukaan asunnossa olisi ollut kolme ihmistä ja kahta epäiltyä etsitään edelleen. Myös Le Soir -sanomalehti (siirryt toiseen palveluun) on kertonut useammasta epäillystä.

Poliisi eristi alueen tapahtumapaikan ympäriltä

Neljä poliisia haavoittui lievästi epäiltyjen avattua tulen poliisia kohti. Kaksi poliiseista on jo päässyt pois sairaalasta. Yksi haavoittuneista oli ranskalainen naispoliisi. Kolme poliisia haavoittui, kun poliisi yritti päästä asuntoon ensimmäisen kerran ja neljäs poliisi myöhemmin tulitaistelussa.

Forest, Bryssel, 15. maaliskuuta 2016.
Poliisit asettuivat asemiin katolle Forestin kaupunginosassa Brysselissä tapahtuneen terrorisminvastaisen poliisioperaation aikana 15. maaliskuuta.Laurent Dubrule / EPA

Michelin mukaan etsinnän piti olla rutiinitoimenpide, eikä siltä odotettu paljoa. De Standaard -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan poliisi ei odottanut paikalla olevan ketään.

Poliisi eristi alueen tapahtumapaikan ympäriltä ja muun muassa useiden raitovaunulinjojen liikenne katkesi välikohtauksen vuoksi. Läheisten koulujen ja päiväkotien oppilaita ja henkilökuntaa ohjeistettiin pysymään sisällä, eikä tapahtumapaikan lähistöllä asuvia ihmisiä päästetty koteihinsa iltapäivän aikana.

Tiistai-iltana osa asukkaista pääsi palaamaan koteihinsa ja muun muassa läheisessä supermarketissa operaation ajan olleet noin 50 ihmistä pääsivät pois kaupasta. Ihmisten on annettu poistua myös kouluista ja päiväkodeista, joihin heidän oli käsketty jäädä.

Koska tutkinta on edelleen käynnissä, syyttäjä ei halunnut kertoa enempää yksityiskohtia tilanteesta. Seuraava lehdistötilaisuus aiheesta on tarkoitus pitää keskiviikkona aamupäivällä.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset