Pohjois-Korea määräsi yhdysvaltalaisturistille 15 vuoden tuomion varkausyrityksestä

21-vuotias Otto Warmbier sanoi viime kuussa Pjongjangissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hän yritti varastaa propagandajulisteen hotellista.

Ulkomaat
Pohjois-Korean lippu liehui Pohjois-Korean suurlähetystössä Pekingissä, Kiinassa keskiviikkona 6. tammikuuta.
Pohjois-Korean lippu liehui Pohjois-Korean suurlähetystössä Pekingissä, Kiinassa keskiviikkona 6. tammikuuta.Rolex Dela Pena / EPA

Pohjois-Korean korkein oikeus on tuominnut yhdysvaltalaisopiskelijan 15 vuodeksi pakkotyöhön valtionvastaisesta toiminnasta, kertoo kiinalainen uutistoimisto Xinhua. Pohjois-Korean valtiollinen media ei ole vielä uutisoinut tuomiosta.

Turistimatkalla ollut Otto Warmbier tunnusti viime kuussa Pjongjangissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että hän oli yrittänyt varastaa propagandajulisteen hotellistaan ystävänsä äidille. Hän kutsui tuolloin tekoaan "hyvin vakavaksi ja ennalta suunnitelluksi". Ei ole tiedossa, tunnustiko hän vapaaehtoisesti.

21-vuotias Warmbier pidätettiin tammikuun alussa lentokentällä, kun hän oli lähdössä Pohjois-Koreasta viisipäiväisen uudenvuodenmatkan jälkeen.

Pohjoiskorealaisessa vankilassa istuu tällä hetkellä myös toinen Yhdysvaltain kansalainen. Eteläkorealais-yhdysvaltalainen pastori Hyeon-soo Lim tuomittiin viime joulukuussa elinkautiseen pakkotyöhön kumouksellisesta toiminnasta. Myös Lim pantiin ennen tuomiota tunnustamaan rikoksensa tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan Pohjois-Koreaan ei kannata matkustaa, sillä siellä on olemassa "pidätyksen ja pitkäaikaisen kiinnioton riski", koska maa soveltaa rikoslakejaan epäjohdonmukaisesti.

Lähteet: AFP, AP, Reuters