yle.fi-etusivu

Nordea todella pessimistisenä: Yhteiskuntasopimus torso, ulkomaankauppaluvut umpisurkeita

Viime vuoden hento talouskasvu johtui pitkälti kotitalouksien yllättävän kovasta kulutuksesta. Nordean näkemys on, että moinen meno ei jatku.

talous
Nordea-pankin konttori.
Ismo Pekkarinen / AOP

Finanssikonserni Nordea arvioi talousennusteessaan, että kankeasti uudistuksista päättävä Suomi jää vastedeskin jälkeen euroalueen talouskehityksestä.

Pääekonomisti Aki Kangasharju on sitä mieltä, että yhteiskuntasopimus on jäämässä torsoksi, joten siitä on turha odottaa viennin parantajaa tai luottamuksen palauttajaa tänä tai ensi vuonna.

– Euroeroakaan ei kannata haikailla, koska pitkä eroprosessi toisi suunnatonta epävarmuutta. Parempi vaihtoehto on jatkaa uudistuksia eurojäsenenä vaikeuksista huolimatta, sanoo Kangasharju.

Kangasharju uskoo, että yhteiskuntasopimusneuvotteluista riippumattomia lisäleikkauksia on tänä vuonna tulossa.

– Koska edellisiä leikkauksia ei ole tehty, ja viime vuoden talouskasvu oli hitaampaa kuin valtiovarainministeriö ennusti, niin emme voi välttyä lisäleikkauksilta tänä vuonna.

Nordea laskee, että talouskasvu jää tänä vuonna viime vuoden tasolle puoleen prosenttiin ja ensi vuonnakin alle prosenttiin. Luvut ovat liian optimistisia, jos yhteiskuntasopimuksesta vetäydytään tai lakkoillaan laajasti, konserni lisää.

Viime vuoden pientä kasvua Nordea selittää tuonnin vähenemisellä ja yksityisen kulutuksen yllättävällä kasvulla. Kulutus kuitenkin hidastuu, uskoo Nordea. Tammikuun umpisurkeat ulkomaankauppaluvut puolestaan ennakoivat sitä, että vienti ei ala vetää.

– Vaikka talouden kolme vuotta jatkunut supistuminen viime vuonna katkesi, Suomi söi kokonaisuutena viime vuonna enemmän kuin tienasi. Rahaa ei jäänyt edes investointeihin, joten uuden investoinnit on rahoitettava kokonaan velalla, toteaa ekonomisti Pasi Sorjonen.