1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tuhat neliötä keskellä kaupunkia 200 000 eurolla – Minna Canthin kotitalo Kuopiossa odottaa yhä pelastajaansa

Aikansa kirjallinen ja aatteellinen keskus Kanttila on seissyt vuosia tyhjillään ja on nyt alennusmyynnissä. Hyppää videon mukaan ja näe, miltä talon sisällä tällä hetkellä näyttää.

Kanttila

Kuopion keskustassa, paraatipaikalla tuomiokirkon kupeessa sijaitseva Minna Canthin kotitalo Kanttila odottaa yhä kohtaloaan. Taloa ostatelleen kulttuurineuvos Veijo Baltzarin vetäydyttyä hankkeesta verkot talon uuden omistajan löytämiseksi on viritetty uudelleen.  

Rakennuksen nykyisen omistajan NCC:n aluejohtaja Marko Onttisen mukaan keskusteluja käydään tällä hetkellä kolmen eri ostajakandidaatin kanssa. Neuvottelut ovat vielä alkuvaiheessa. Se, millaista toimintaa rakennuksen tiloihin on kaavailtu, on Onttisen mukaan vielä osin auki. 

– Se on kaikilla ehkä vielä pikkuisen hakusessa. Toimijat ovat hyvin erilaisia, joten lopputuloskin voi olla hyvin monenlainen, Onttinen tasapainoilee.

Sisäilmaongelmia entisessä liiketilassa

Korjattavaa vuosia tyhjillään olleessa talossa on Onttisen mukaan paljon. Suojelumääräys koskee vain talon julkisivua, joka sijaitsee kahdella kadulla, Minna Canthin kadulla ja Kuninkaankadulla.

Minna Canthin kadun puoleisessa osassa, eli Canthin aikana liiketiloina toimineessa osassa epäillään olevan kosteusongelma.

– Viimeksi Kuninkaankadun puoleisessa osassa olleilla vuokralaisilla ilmeni sisäilmaongelmiin viittaavia oireita, eli luultavasti epäpuhtaudet ovat tulleet sinne talon toisesta päädystä. Kuninkaankadun puolella kosteusongelmia ei pitäisi olla, Onttinen kertoo.

Myyntihintaa ei ole tarkkaan määritelty

Hieman alle tuhatneliöisen rakennuksen myyntihinta oli vielä kaksi vuotta sitten 400 000 euroa. Onttisen mukaan tästä on tultu huomattavasti alaspäin.

– Se on ehkä luokkaa puolet tuosta. Mutta suoranaista pyyntihintaa emme ole määritelleet. Olemme valmiit neuvottelemaan asiasta, jotta ratkaisuun päästään, Onttinen kommentoi. 

Onttinen kuitenkin muistuttaa, että talon myyntihinta on vain pieni osa sen käyttöön saamisen kokonaiskustannuksia. Siihen pitää varata Onttisen arvion mukaan jopa miljoonia euroja.

Onttinen myöntää, että NCC:llä on jo kova tahto päästä talosta eroon.

– Onhan se päivänselvää, että tämä on ollut liian pitkään meillä. Ei tämä toivottava tilanne ole. Toisaalta, kyllä me tämän kanssa pärjäämme, ja toivomme tietysti, että talon kanssa päästäisiin sellaiseen ratkaisuun, jolla on myös yleinen hyväksyntä.

Viimeksi Suomen kirjailijaliitto on vedonnut Kuopion kaupunkiin Kanttilan pelastamiseksi. Heidän esityksenään on, että kaupunki hankkisi rahoituksen talon kunnostukseen yhdessä valtion, säätiöiden ja yksityisten lahjoittajien kanssa. Julkisuudessa muun muassa ex-pääministeri Paavo Lipponen on ilmoittanut osallistuvansa keräykseen viisinumeroisella summalla, mikäli sellainen järjestetään.