Parocin vuorivillatehdas suljetaan keväällä

Vuorivillatehdas ajetaan alas huhtikuun lopussa. Jäljellä olevien noin sadan työntekijän työt päättyvät samalla.

talous
Vuorivillaa Lappeenrannan Parocin tehtaalla.
Yle

Parocin vuorivillatehtaan tuotannossa on meneillään viimeiset viikot Lappeenrannassa. Tehdas suljetaan noin kuuden viikon päästä.

Ei ole ollut mielessä, että miten tehdas olisi voinut jatkaa

Arja Piironen

Tällä hetkellä tehtaalla on vielä satakunta työntekijää, joiden työsuhteet päättyvät huhtikuun lopussa. Kaikkiaan 250 ihmistä on irtisanottu tehtaalta.

Lappeenrantaan jää vuoden loppuun asti toistakymmentä toimihenkilöä hoitamaan Paroc Groupin kansainvälisiä tai Paroc Suomen töitä.

Tehtaan johdon mukaan ilmapiiri on tehtaalla olosuhteista huolimatta hyvä ja tilanteesta on keskusteltu. Ajatuksia tehtaan jatkamisen mahdollisuuksista ei ole myöskään ollut.

– Kyllä tämä perustuu selkeisiin selvityksiin ja lopputuloksiin. Ei ole ollut mielessä, että miten tehdas olisi voinut jatkaa, sanoo Lappeenrannan Parocin tehtaanjohtaja Arja Piironen.

Tulevaisuus mietityttää

Myös työntekijäpuolella kerrotaan ilmapiirin ja työmotivaation säilyneen, vaikka väistämätön on edessä. Monia silti mietityttää tulevaisuus, sillä aiemmin tehtaaltalähteneistäkään eivät kaikki ole löytäneet uusia töitä tai kouluttautumismahdollisuuksia.

Työt loppuu, harmittaa

Ari Tuukkanen

– Muutama on työllistynyt, jotkut eivät, mutta kaikista en tiedä, sanoo työntekijöiden pääluottamusmies Ari Tuukkanen.

Tuukkanen on itse samassa tilanteessa monen muun kanssa.

– Työt loppuu, harmittaa. Ei ole itsellä tietoa, mitä alkaisi tekemään.

Tehdas puretaan

Paroc on ilmoittanut säästävänsä tehtaan lakkauttamisella kymmeniä miljoonia euroja. Taustalla on se, että tontin vuokranantajan Nordkalkin kanssa ei päästy yhteisymmärrykseen vuokrasopimuksen kestosta ja hinnasta.

Tehdasrakennus Lappeenrannassa puretaan vuoteen 2019 mennessä, kun Parocin vuokrasopimus päättyy.

Parocille jää Suomeen Lappeenrannan tehtaan lakkautuksen jälkeen Paraisten ja Oulun tehtaat. Ulkomailla tehtaat ovat Ruotsissa, Venäjällä, Liettuassa ja Puolassa.