Hyppää sisältöön

Soldiers of Odinin johdon salaiset Facebook-viestit: Aseita, natsitunnuksia, kytkös MV-lehteen

Ylen haltuunsa saama kuvamateriaali paljastaa, että Soldiers of Odinin päällystö poseeraa aseiden kanssa ja vaalii natsiaatetta. Odin-johtaja Mika Ranta on mukana myös MV-lehden taustajoukoissa. Hierarkiassaan katupartioryhmä jäljittelee moottoripyöräkerhoja.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

"Huomenta rasistit".

Tämä on tavallinen tervehdys SOO Päällystö -nimisessä suljetussa Facebook-ryhmässä.

SOO tulee sanoista Soldiers of Odin. Ryhmään kuuluu noin 80 jäsentä. He ovat enimmäkseen miehiä eri puolilta Suomea, joukossa muutama nainen.

Vaikka ryhmäläiset heittävät rasistisuudestaan huulta, jaetaan ketjussa myös oikeasti rasistista materiaalia. Yksi lähettää kuvan mustaihoisesta lapsesta ämpärissä saatesanoilla "saavillinen paskaa". Toinen peukuttaa heti.

Kolmas jakaa herjakuvan koraanista, jonka päällä on pekonia ja ulostetta. Kuva natsitervehdyksen tekevistä naisjäsenistä tai natsitunnuksin koristellusta kerhotilasta saa peräänsä tykkäyksestä kertovan sydämen.

Peukkua tulee myös aseille. Muutamissa kuvissa Odin-asuiset miehet poseeraavat kiväärin kanssa tai esittelevät veitsi- tai patruunakokoelmaansa. "Asenne kohdillaan", reagoi yksi ja lisää hymiön.

Vasemmanpuoleisten kuvien alkuperäinen omistaja ei kuulu Soldiers of Odiniin. Keskusteluryhmässä levitetään myös muiden asekuvia. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Sisäiset säännöt: "Puukolla tulee liian rumaa jälkeä"

Soldiers of Odin on kiistänyt sekä haastatteluissa että julkisilla Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) olevansa rasistinen tai uusnatsistinen ryhmä ja vannonut turvautuvansa väkivaltaan vain puolustautumisessa.

Katupartioiden tarkoitus on heidän mukaansa suojella etenkin naisia maahanmuuttajien rikoksilta, mutta "auttaa kaikkia etnisestä taustasta riippumatta".

Yle on saanut haltuunsa S.O.O.:n päällystön suljetusta Facebook-ryhmästä ja muista lähteistä materiaalia, joka kertoo kuitenkin muuta. Kaikki kuvakaappaukset ovat alkuvuodelta 2016.

Ylen tietojen mukaan odinilaisten omat säännöt sallivat, että tilanteen vaatiessa voidaan käyttää "teleskooppipamppua, sumutteita ja nyrkkirautaa, mutta puukolla tulee liian rumaa jälkeä".

Kerho suosittelee yli 10 hengen porukoita, mutta jo muutaman hengen partio "aiheuttaa matuissa provosoitumista".

Soldiers of Odin listasi maaliskuun alussa 26 paikkakuntaa, joissa se toimii. Sittemmin luku on noussut yhdellä. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Marssi samana päivänä uusnatsien kanssa – sattumaa?

Soldiers of Odin järjesti helmikuun lopussa toistaiseksi suurimman kokoontumisensa Tampereella. Marssille osallistui noin 150 henkilöä.

S.O.O:n mukaan he marssivat edesmenneen jäsenensä muistolle. Samana päivänä Saksassa kuitenkin uusnatsit tekivät perinteisen marssinsa (siirryt toiseen palveluun) natsi-ikoni Horst Wesselin kunniaksi.

Horst Wessel on myös Suomen Vastarintaliikkeen tunnustama sankari (siirryt toiseen palveluun).

Tuolta päivältä päällystöryhmässä on jaettu kuva Tampereen uusista kerhotiloista. Tilan seinällä on SS-lakana eli natsi-Saksan joukkojen tunnus.

Myös Soldiers of Odinin Kemin päämajassaon aiemmin kerrottu (siirryt toiseen palveluun)olevan natsiaiheista rekvisiittaa.

Tampereen kerhotilan seinällä on SS-tunnus. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Soldiers of Odinin mukaan jokaisella jäsenellä on "vapaus kirjoittaa mitä haluaa ja olla aatteiltaan mitä haluaa", mutta yksityishenkilöiden aatteet eivät ole kerhon aatteita.

Yhteys MV-lehteen, videossa Vastarintaliikkeen logo

Soldiers of Odin ry:tä johtavat yhdistysrekisterin mukaan puheenjohtaja Mika Ranta ja varapuheenjohtaja Jani Valikainen. Molemmat ovat Kemi–Tornion alueelta, jossa S.O.O. viime syksynä perustettiin.

Odin-johtaja Mika Ranta myöntää olevansa MV-lehden "salaisessa ryhmässä". Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Mika Ranta on tunnetusti myös Suomen Vastarintaliikkeen SVL:n jäsen. SVL on kansallissosialistinen liike, joka kannattaa valkoisten ylivaltaa ja vallankumousta.

Suojelupoliisi on ollut eniten huolissaan äärioikeistolaisista ryhmistä juuri Vastarintaliikkeestä, joka käy supon mukaan kampanjaa turvapaikanhakijoita vastaan. Ranta on torjunu (siirryt toiseen palveluun)t, että Odinilla ja Vastarintaliikkeellä olisi mitään tekemistä keskenään.

Ylen tietojen mukaan helmikuun lopussa, Tampereen marssin aikoihin Soldiers of Odin julkaisi kuitenkin esittelyvideon, jossa esiintyi myös Suomen Vastarintaliikkeen logo. Video katosi netistä nopeasti.

Mika Rannalla on yhteyksiä myös MV-lehteen. Yhdessä kuvakaappauksessa Ranta kertoo päällystölle kuuluvansa MV:n salaiseen ryhmään, jonka ansiosta Odinit saavat MV:ssä palstatilaa "niin paljon kuin haluavat".

Mika Rannan tuorein pahoinpitely parhaillaan oikeudessa

Soldiers of Odin on myöntänyt, että sen joillakin jäsenillä on rikostaustaa, mutta se on "mennyttä elämää".

Ylen tietojen mukaan Odinien johtajan Mika Rannan viimeisin pahoinpitelysyyte on kuitenkin vain viime kesältä. Syyteharkinta valmistui helmikuun lopussa ja odottaa parhaillaan käsittelyä Kemi–Tornion käräjäoikeudessa.

Ylen saamien tietojen mukaan Rantaa syytetään suomalaisen naisen ja miehen törkeästä pahoinpitelystä.

Rikoshistoriaa löytyy myös lukuisilta muilta päällystön jäseniltä. Yle tarkisti, että esimerkiksi kaikkien Odinin tärkeimpien kaupunkien – Kemin, Joensuun, Porin ja Kouvolan – johtohahmoilla on pahoinpitely-, varkaus- tai rattijuopumustuomioita.

Kerhon mukaan (siirryt toiseen palveluun) ylilyönneille on nollatoleranssi ja niihin syyllistyvä erotetaan kerhosta.

Poliisin tutkinnassa on tällä hetkellä yksi Odineihin liitettypahoinpitely Imatrallapuolitoista viikkoa sitten. Kaakkois-Suomen poliisi vahvisti tänään Ylelle, että poliisin saaman materiaalin perusteella on "aivan ilmeistä", että mukana on ollut kolme Odin-takkista miestä, joita epäillään kahden miehen pahoinpitelystä.

"Ei voi tunnukset päällä alkaa reuhaamaan". Soldiers of Odin on todennut, että tunnukset yllä on noudatettava kerhon sääntöjä tai muuten erotetaan. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yle oli yhteydessä Mika Rantaan, mutta hän ei halunnut kommentoida mitään Soldiers of Odineihin liittyvää.

"Kun kevät koittaa…"

"Loyalty, respect and honour". Tämä on yksi monista Soldiers of Odinin FB-ryhmän sloganeista, joissa on kaikuja moottoripyöräkerhojen tunnuksista.

S.O.O. haluaa luoda kuvaa tiukasta sisäisestä hierarkiasta. Päällystöön kuuluvilla on erilaiset tunnukset kuin rivijäsenillä tai "supporteilla" eli kannatusjäsenillä. Viesteissä puhutaan myös "prospecteista" eli kokelaista, jotka hyväksytään jäseniksiksi vasta koeajan jälkeen, kun heidät on todettu luotettaviksi.

Soluttautujia pelätään ja ryhmästä lähteneisiin suhtaudutaan vihamielisesti. Siksi "päällystöön on sulku" eikä "vaitiolovelvollisuutta saa rikkoa".

Soldiers of Odin toimii ilmoituksensa mukaan 27 paikkakunnalla. Kerho on jakanut Suomen neljään "chapteriin" eli alueeseen, joissa on jaostoja: Northern Divisionin eli Pohjois-Suomen pääpaikka on Kemi, Itä-Suomen Joensuu, Länsi-Suomen Pori ja Etelä-Suomen Kouvola.

Soldiers of Odin imitoi moottoripyöräkerhoja puhuessaan jaostoista, täysjäsenistä, kannatusjäsenistä ja kokelaista. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vaikka aktiivinen partiointitoiminta vaikuttaa vielä puheisiin nähden vaisulta, yksi aihe toistuu viesteissä: kevään ja kesän odotus.

"Odottakaapa vaan veljet ja siskot, kun kevät koittaa, niin nykypoliisivoima on täysin kykenemätön hoitamaan hommansa."

"Niinpä! Sit on meidän aika."

Kuva: Yle Uutisgrafiikka