1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hevijuuseri, talipalloilija, fiilistelijä, totaalikieltäytyjä – oletko lintujen ruokkijana hyvis vai pahis?

Kaupat pullistelevat linnuille sapuskaa, mutta urbanisoituneet, nuoremmat sukupolvet eivät viitsi enää sitoutua ruokkimaan siivekkäitä samalla innolla kuin vanhemmat. Näin väittää kokkolalainen lintuharrastaja Marko Pohjoismäki. Birdlife Suomi komppaa: maaseudulla ruokitaan enemmän ja iäkkäämmät ovat nuoria kiinnostuneempia.

luonto
Talitiaisia ruokailemassa lintulaudalla.
Yle

– 1980-luvulla omakotialueella saattoi olla 100 ruokintapaikkaa, nyt 10–20. Uusilla alueilla tontilla, parilla voi killua yksittäinen talipallo. Ei viitsitä tai ei kiinnosta, sanoo itse 40 vuotta lintuja ruokkinut Marko Pohjoismäki.

Hankekoordinaattori Timo Metsänen Birdlife Suomesta uskoo kaupunkilaisten ruokintainnon törmäävän usein tiukkaan sääntöviidakkoon. Taloyhtiöissä voidaan käydä asiasta kovaa vääntöä tai kaupunki on kieltänyt kokonaan lintujen ruokinnan. Muutaman vuoden takainen lintuinfluenssa-pelko saattaa Metsäsen mukaan vaikuttaa vieläkin.

Jos säännöt eivät estä, millainen talviruokkijat olet?

Talviruokkijoita on moneen lähtöön. Marko Pohjoismäki mietiskeli Ylen kanssa verkkokansan iloksi/hermostukseksi 4 talviruokkijan perustyyppiä. Mikä sinä olet?

Hevijuuseri

  • 50-vuotias, useammin mies kuin nainen. Oppinut lintujen ruokintaan jo lapsesta. Pihapiirissä on vähintään kaksi, yleensä kolme tai neljä ruokintapaikkaa. Tarjolla on auringonkukkaa, pähkinöitä, talia ja kauraa. Tuntee linnut ja luonnon. Hevijuuserilla riittää sinniä ruokkia siivekkäitä syksystä kesään. Siemeniä ja pähkinöitä voi kulua kevyesti 200–300 kiloa. Myös rahaa palaa satoja euroja, mutta ainahan harrastus maksaa.

Talipalloilija

Taparuokkija, joka tykkää linnuista, mutta ei pysty/jaksa/halua satsata talviruokintaan niin massiivisesti kuin hevijuuseri. Panostaa mielellään verkkopusseissa oleviin talipalloihin, koska ne on helppo ripustaa puun tai pensaan oksalle. Tykkää myös siitä, että pallot kestävät melko kauan, eikä niistä tule ruokintapaikalle sotkua. Voi tulla ruokintataukoja, koska saattaa unohtaa välillä käydä katsomassa, joko pallot on syöty. Pihan ruokatarjonta on yksipuolista, joten talipalloilija joutuu tyytymään vähäisempään lajimäärään kuin hevijuuseri.

Fiilistelijä

Tunnelmaruokkija. Talviruokinnan pahis. Ostaa jouluna lyhteen, koska se on niin idyllinen talvisella pihalla, ja tottahan jouluna pitää lintuja muistaa. Ottaa someen tunnelmallisia otoksia. Kuvaussession jälkeen unohtaa lyhteen ja linnut. Siivekkäille riittää ehkä syötävää pariksi päiväksi. Onhan sekin tyhjää parempi.

Totaalikieltäytyjä

Siisteys ennen kaikkea -tyyppi. Talviruokinta sotkee: linnut ruikkivat joka puolelle ja levittävät tauteja. Maahan putoilevat siemenet houkuttelevat rotatkin pihapiiriin. Linnut mieluiten korkealla taivaan kannella tai kuvina netissä, ei livenä omalla pihalla. Eikä naapurissakaan.

Lue seuraavaksi