1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etujärjestö pelkää: Ammattikoulutuksesta voi kadota 24 000 paikkaa

Aloituspaikkojen määrä on vaakalaudalla, koska ammatillisen koulutuksen rahoituksesta leikataan. 24 000 aloituspaikan vähentyminen on laskennallinen arvio, joka perustuu yhden opiskelijan koulutuskustannuksiin. Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE aprikoi, johtavatko ammattikoulutuksen leikkaukset lukion suosion kasvuun.

Kuva: Yle

Ammatillisesta koulutuksesta voi kadota 24 000 aloituspaikkaa, pelkää Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE. Aloituspaikkojen määrä on vaakalaudalla, koska vuosina 2016–2018 ammatillisen koulutuksen rahoituksesta leikataan 248 miljoonaa euroa.

– 24 000 vähemmän on laskennallinen luku, joka perustuu 248 miljoonan euron leikkauksiin. Yhden opiskelijan kouluttaminen maksaa 10 000 euroa vuodessa keskimäärin, luku on laskettu sillä perusteella, kertoo AMKEn toimitusjohtaja Petri Lempinen.

– Vuonna 2017 koulutuksesta lähtee 190 miljoonaa euroa, ja opetusministeriö on antanut koulutuksen järjestäjille vapaat kädet miettiä, miten he leikkauksen toteuttavat. Leikkaus voidaan käytännössä toteuttaa joko vähentämällä opetusta, tiloja tai aloituspaikkoja esimerkiksi luopumalla joistain koulutusohjelmista, Lempinen jatkaa.

Vuonna 2015 ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja oli noin 47 000.

Toisaalla koulutuspaikkoja on lisätty

AMKE arvoi, että viime ja tänä vuonna yhteensä noin 50 ammattikoulun toimipistettä lakkautetaan. Lempisen mukana lakkautettavia toimipisteitä on kaikkialla Suomessa.

– Osa näistä on suuremmissa kaupungeissa, joissa toimintaa tiivistetään niin, että sivupisteistä luovutaan ja jäljelle jää yksi ammattioppilaitos, jossa on kaikkien alojen koulutus. Tämä on selkeästi yksi trendi. Mutta sitten maakunnissa myös pienempiä yksiköitä lakkautetaan, jolloin koulutus siirtyy seutukunta- tai maakuntakeskukseen.

Uudellemaalle leikkuri ei ainakaan nyt näytä osuvan.

– Uusimaa on siitä onnellisessa asemassa, että silloin kun Jukka Gustafsson (sd.) oli opetusministerinä, 2013 päätettiin aloituspaikkojen leikkauksista, mutta samalla päätettiin aloituspaikkojen siirtämisestä. Silloin moni uusmaalainen koulutuksenjärjestäjä sai lisäpaikkoja, koska täällä väestö kasvaa ja koulutustarve kasvaa.

Lempinen näkee, että Uudellamaalla ammattikoulujen yksiköiden lakkauttamiset liittyvät enemmän toiminnan järkevään organisoimiseen.

Alaa vaihtavalle voivat koittaa hankalat ajat

Nuorisotakuun toteutumiseen ammatillisten koulutuspaikkojen karsiminen ei ehkä iske, mutta sen sijaan vanhempana alaa vaihtaville voi tulla vaikemmat ajat, Lempinen ennakoi.

– Uskon, että peruskoulusta tulevat ja alle 20-vuotiaat alaa vaihtavat, tästä porukasta kyllä huolehditaan, mutta isoja ongelmia tulee varmasti aikuisten kouluttamisessa uuteen ammattiin.

Ammattikoulun leikkaukset voivat myös vaikuttaa lukiokoulutuksen suosioon.

– Ammattikoulutuksen suosiohan kasvoi sellaiset 15 vuotta. Tässä arvuuttelemme sitä, tarkoittavatko leikkaukset sitä, että lukiosta tulee suositumpi kuin aiemmin. Jos näin on, se (lukion suosion kasvu) tarkoittaa sitä, että on entistä enemmän 19–20 -vuotiaita kilpailemassa jatko-opintopaikasta. Se käytännössä tarkoittaa sitä, että moni käy ensin lukion ja hankkii sen jälkeen ammatin, jos korkeakoulusta ei saa paikkaa.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry on ammatillisen koulutuksen järjestäjien edunvalvontajärjestö. Siihen kuuluu 87 koulutuksenjärjestäjää.