1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huuliherpes kestää varmemmin kuin rakkaus – Näin yleisimmät taudit tarttuvat

Yleisimmät taudit leviävät pisara- tai kosketustartuntoina. Yksi näistä on herpesvirus, joka ei kerran elimistöön päästyään sieltä poistu. Sen sijaan sienitaudit leviävät kun olosuhteet ihmisen iholla olevalle sienelle ovat hyvät, jolloin se pääsee ylikasvamaan ja voi levitä kynsiin.

Kotimaan uutiset
Mies niistää.
Hanna Lumme / Yle

Pisara ja kosketus – siinä yleisimpien tautien leviämismenetelmät. Selitys on kovin luonnollinen, sanoo Kainuun keskussairaalan infektioylilääkäri Olli-Pekka Koukkari.

– Se on niiden olemassaolon perusta ja jos näin ei olisi, ne eivät olisi yleisiä. Pisaroita tai kosketuksia on viljalti tarjolla.

Ihminen saa jatkuvasti ympäristöstään erilaisia mikrobeja hengitysteihin, ruuansulatuskanavaan ja iholle. Tavallisesti niiden kanssa ollaan tasapainossa, eli ihmisen puolustusjärjestelmä toimii. Kun tasapaino järkkyy, sitä kutsutaan sairastamiseksi, sanoo Koukkari.

– Siinä on kaksi asiaa. Ensiksi joku virus, bakteeri, alkueläin, prioni tai muu patogeeni on paikassa, jonne se ei normaalisti kuulu. Toiseksi siihen väärään sijaintiin liittyy tulehdusvaste. Silloin puhutaan infektiosta.

Huuliherpes kestää koko elämän

Yleisimmät taudit ovat erilaisia hengitystie- ja virtsainfektioita. Merkittävä osa virtsatieinfektioista johtuu ihmisen omista bakteereista, jotka ovat päässeet väärään paikkaan. Puolestaan valtaosa hengitystieinfektioista johtuu pisara- tai kosketustartunnasta.

– Esimerkiksiangiinan (siirryt toiseen palveluun)aiheuttaa tyypillisesti A-ryhmän beettahemolyyttinen streptokokki, mutta kyllä sen myös muut streptokokit pystyvät aiheuttamaan, Koukkari kertoo.

Pisaroita tai kosketuksia on viljalti tarjolla.

Olli-Pekka Koukkari

Myös keuhkoputkentulehdus (siirryt toiseen palveluun) leviää pisaratartuntana, mutta syitä on muitakin, sanoo Koukkari.

– Merkittävästi sitä aiheuttavat myös ympäristön epäpuhtaudet, tupakansavu ja jossain määrin myös hankala närästys eli refluksitauti.

Keuhkokuumeen (siirryt toiseen palveluun), joka ei vaadi sairaalahoitoa, tavallisimpia aiheuttajia on kolme.

– Pneumokokki, mykoplasma ja keuhkoklamydia. Nämä kaikki tarttuvat pisaratartuntoina.

Laboratoriotyöntekijä pitelee viljeltyä EHEC-bakteerikantaa sisältävää petrimaljaa.
E. coli on suoliston bakteeri, joka voi aiheuttaa muun muassa virtsatieinfektioita. EHEC on sellainen E. coli, joka tuottaa shigatoksiineja, ja aiheuttaa veriripulia. EHEC-bakteeri todetaan laboratoriokokein.Bodo Marks / EPA

Myös hyvin yleinen huuliherpes (siirryt toiseen palveluun) leviää pisaroiden ja kosketuksen kautta. Koukkarin mukaan pääsääntö on se, että kun ihminen sairastaa taudin ensimmäisen kerran, se on vähän ärhäkämmän oloinen kuin myöhemmin. Herpesvirus ei kerran elimistöön päästyään sieltä poistu.

– Se ero on ikuisella rakkaudella ja huuliherpeksellä, että se huuliherpes kestää koko elämän. Käytännössä kun ihminen kerran saa jonkun herpesviruksen elimistöönsä, on se vesirokko tai ykkös- tai kakkostyypin herpes, niin siitä ei pääse eroon koskaan. Se jää elämään, huuliherpeksen tapauksessa kasvohermojen hermotumakkeisiin ja aktivoituu sieltä tilaisuuden tullen vaihtelevan ajan kuluttua tai on aktivoitumatta.

Ihminen on rakennettu torjumaan tauteja.

Olli-Pekka Koukkari

Myös silmätulehdukset (siirryt toiseen palveluun) voivat tarttua pisaravälitteisesti räkätaudin yhteydessä.

– Tavallisin ilmentymä on räkätaudin häiritsemä silmän kyynelnestekierto, jonka seurauksena silmän pintaan pääsee rikastumaan ihobakteereita. Jos siellä on joku tautia aiheuttamaan kykenevämpi, niin siinä on hyvä kasvaa ja lisääntyä. Kun räkätauti paranee, ja kyynelneste kierto korjaantuu, niin silmäkin paranee.

Märkäinen silmäluomitulehdus (siirryt toiseen palveluun) leviää kosketustartuntana.

– Jos ensin kosketellaan silmää, jossa on tulehdus ja sitten silmää jossa tulehdusta ei vielä ole, niin sehän siirtää taudinaiheuttajia paikasta toiseen, sanoo Koukkari.

Iholla on normaaliolosuhteissa sientä

Sen sijaan sienitaudit eivät leviä pisaroina. Koukkari ”ihastelee” sienitautien ympärille kehittynyttä kaupallisuutta.

Jalka- ja kynsisienet (siirryt toiseen palveluun)on kaupallistettu häkellyttävän hienolla tavalla. Lähestulkoon joka sienelle löytyy personoitu, kustomoitu tapa hoitaa se. On kynsilakkaa, voidetta ja pulveria, systeemilääkettä ja vaikka mitä.

Lakatut varpaankynnet, jalat nurmikolla.
Varpaanvälit tulisi pestä ja kuivata huolellisesti päivittäin, jotta välttyy sienitaudilta.Hanna Lumme / Yle

Koukkarin mukaan oleellista on se, että kaikilla ihmisillä on iholla normaaliolosuhteissa sientä.

– Se on ihon täysin normaalia eliöstöä. Kun olosuhteet sienelle ovat hyvät, se pääsee ylikasvamaan ja voi levitä kynsiin. Tällaisia tilanteita ovat tyypillisesti muhivat, hautovat varpaanvälit – näppituntumalla sanoisin, että yhdellä kymmenestä suomalaisesta on viitosvarpaan taive auki johtuen sen anatomiasta, sanoo Koukkari.

Ongelman syy ja ratkaisu ovat Koukkarin mukaan hygienia.

– Varpaanvälejä ei päivittäin huolellisesti pestä ja kuivata. Tämä on asia, joka jokaisen tulisi tehdä kerran tai kaksi päivässä. Näin jalat pysyvät kunnossa.

Tauteja ei tarvitse välttää

Miten ihminen voi sitten välttää näitä tavallisimpia tauteja? Ei niitä tarvitse välttää, sanoo Kainuun keskussairaalan infektioylilääkäri Olli-Pekka Koukkari.

– Sanoisin niin päin, että se on vähän sääli, jos ne eivät tartu. Ihminen on rakennettu torjumaan tauteja. Kohtuullisen vahva käsitys on, että jos emme altistu ympäristön allergeeneille, erinäisille epäpuhtauksille, elukoille tai muille, silloin meidän puolustusjärjestelmämme jää jouten ja alkaa kiukutella. Se on olemassa juuri tämän tyyppisten tautien torjuntaa varten. Kiukuttelu ilmenee lisääntyneinä allergiataipumuksina.

Käsidesipesu
Hyvällä käsihygienialla voi välttää sairastumisen.YLE

Ihmisen ei kuitenkaan tarvitse sairastaa tauteja, jotta puolustusjärjestelmä pysyy kunnossa. Altistuminen riittää.

– Sairastumista voi välttää järkevällä käsihygienialla ja rokotuksilla. Hyvä käytännön esimerkki käsihygienian merkityksestä ja tarpeesta ovat punaiset valot. Siellä naapurin autossa kaivellaan nenää. Luulen, että jokainen, joka on joskus seisonut punaisissa valoissa, on nähnyt tämän, viisastelee Koukkari.

Lue seuraavaksi