1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sanonnat

Mitkä ovat rahkeet? Entä pivo? On aika päivittää sanonnat nykykielelle – katso tyttöjen versiot

Rahkeet riittävät, lasi menee tuusannuuskaksi, parempi että pyykin pysyy pivossa. Värikkäitä ilmaisuja mutta kaukana nykyihmisen maailmasta. On aika päivittää sanonnat 2000-luvulle. Kokkolalaistytöt Kaisa Hietalahti, Anni Keskipoikela ja Annu-Elina Erkkilä ottivat viiden sanonnan videohaasteen vastaan.

sanonnat
Kaisa Hietalahti, Anni Keskipoikela ja Annu-Elina Erkkilä kehittelemässä sanontoja.

Kaisa, Annu-Elina ja Anni saivat tutut sanonnat päivitettäväkseen:

Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla

Pivo on koura. Sanonnalla tarkoitetaan, että on parempi olla edes jotakin vähän kuin tavoitella paljoa, eikä saakaan mitään.

Nyt otti ohraleipä

Vanha kansa ei arvostanut ohraa sen niukkajyväisyyden ja huonon sitkon takia. Ohrasta leivottiin leipää vain jos ei muuta viljaa ollut.

Lasi meni tuusannuuskaksi

Tuusannuuska on jauhettua tupakkaa. Kun joku menee tuusannuuskaksi, se menee niin rikki, että jauhautuu aivan nuuskamaiseksi.

Riittävätkö rahkeet?

Rahkeet ovat hevosvaljaissa hihnat, joilla aisat ja luokki kiinnitetään länkiin. Kun metsätöissä vedettiin raskaita puukuormia, oli ihan aiheellista miettiä rahkeiden kestävyyttä.

Tuli kuin manulle illallinen

Manun illalliselle löytyy erilaisia selityksiä. Yhden mukaan manu on johdettu mannista (esim. pelimanni), miehestä, joka kiertää. Tällaisia kiertäviä miehiä olivat aikoinaan suutarit, räätälit ja seppämestarit. Heille tarjottiin taloissa aina ruoka. Toisen selityksen mukaan manu on tarkoittanut asevelvollista, ja palveluksessa oleville asevelvollisille ruoka, myös illallinen, tulee itsestään selvästi.

Lue seuraavaksi