Vanhat mahtipontiset rakennukset tyhjäkäytöllä – nykyään tavataan kauppakeskuksissa

Rikkaudet Lapin luonnosta komeilevat Keminmaan kunnantalossa. Keminmaassa kuten muuallakin julkissa rakennuksissa on paljon tyhjää tilaa. Isot tilat ovat aiempaa vähäisemmällä käytöllä, koska tilan tarve on muuttunut.

Keminmaa
Keminmaan kunnantalo sisältä.
Keminmaan kunnantalossa on käytetty arvomateriaaleja, kuten marmoria.Kyösti Vaara/ Yle

Aikanaan hyvinä pidetyt tilat sopivat usein huonosti nykypäivän tarpeisiin. Erityisesti 1980-luvun nousukauden talot ovat pompöösejä maamerkkejä, joiden materiaaleissa ei ole pihistelty.

Esimerkiksi Pohjolan Sanomien talo Kemissä rakennettiin 1980-luvun alussa. Juhlava ulkonäkö kertoo lehden merkityksestä ja asemasta maakunnan äänenkannattaja.

Lehtipaino on muuttanut muualle, toimituksen väki on vähentynyt ja lehti etsii nykytarpeisiin sopivaa tilaa. Tornionlaakson maakuntamuseon vt. johtaja Minna Heljala pitää murrosta suurena.

– Me ollaan verkossa ja palvelut on verkossa, lehti luetaan verkosta, pankissa käydään verkossa kotona illalla. Julkisissa tiloissa ei niin tavata, pohtii Heljala.

Pohjolan Sanomien toimitalo.
Kyösti Vaara/ Yle

Jo sisäänkäynti kutsuu pistäytymään

Pohjolan Sanomien sisäänkäynti suorastaa kutsuu asioimaan talossa.

Enää ilmoituksia ei tuoda paperisina, vaan kätevästi sähköisessä muodossa ilman henkilökohtaisen asioimisen vaivaa.

– Tällaiset tilat ovat olleet myös kohtauspaikkoja, ne ovat olleet myös yhteisiä tiloja. Aikaisemmin tavattiin toreilla ja nyt sellaisia ovat kauppakeskuksien aulat. Niissähän istuu paljon ihmisiä, Heljala pohtii ajankulua.

Internetin hyödyntäminen nykyään kaikessa mahdollisessa merkitsee toimitilojen tarpeen vähenemistä. Myös paljon muuta on tapahtunut.

Hulppeat materiaalit

Keminmaan kunnantaloa suunniteltiin aikana, jolloin kunnille häämötti varma tulevaisuus eikä sotesta ja kuntaliitoksista juuri puhuttu. Talon arkkitehtuuri hivelee kuitenkin museoihmisen silmää.

– Tämä on komea rakennus ja se on 1980-luvun upeaa arkkitehtuuria. Hienoja materiaaleja kuten marmoria löytyy heti eteisestä, portaikko on komea ja valtuustosali hieno. Talo on tunnelmallinen ja taidettakin löytyy sisätiloista, luonnehtii Heljala.

Keminmaan kunnantalossa on käytetty rikkauksia Lapin luonnosta: Keminmaan kromia, Tervolan Louen marmoria, Sodankylän Lokan kvartsia ja Lapin koivua. Kunnantalon on suunnitellut arkkitehti Kimmo Kuismanen, jonka mukaan vastaavia rakennuksia pääsee suunnittelemaan enää harvoin.

– Kunnissa voidaan purkaa useampi rakennus ja tehdä yksi monitoimitalo, jossa on eriasteisia kouluja ja lastentarha. Niissä satsataan vielä laatuun, Kuismanen pohtii.