Neljäs Ronja toden sanoo! Ohjaaja Fiikka Forsman työstää Ronja Ryövärintytärtä teatteriin jo neljättä kertaa

Vaasan Kaupunginteatterissa lauantaina ensi-iltansa saava satuklassikko Ronja Ryövärintytär on ohjaaja Fiikka Forsmanille jo neljäs ohjaus samasta näytelmästä. Rakkaus Ronjaan roihahti jo omassa lapsuudessa. Tarinaa on jaettu omillekin lapsille ja ohjaustyöksi se päätyi ensimmäisen kerran jo lähes 20 vuotta sitten.

kulttuuri
Ohjaaja Fiikka Forsman.
Ohjaaja Fiikka Forsman.Antti Haavisto / Yle

Lastenkirjailija Astrid Lingrenin vuonna 1981 kirjoittama Ronja Ryövärintytär on varmasti yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmasta tarinoista Peppi Pitkätossun, Vaahteranmäen Eemelin ja Veljeni Leijonamielen ohella.

Harvalla teatterintekijällä on tähän satuklassikkoon yhtä pitkää suhdetta kuin ohjaaja Fiikka Forsmanilla. Vaasan kaupunginteatteriin nyt ensi-iltaan valmistuva näytelmä on nimittäin hänen neljäs Ronja-ohjauksensa.

– Jos tämä näytelmä olisi ollut ensi vuonna ensi-illassa, olisi se minulle samalla Ronjan 20-vuotisjuhla-ohjaus, sillä ensimmäisen kerran ohjasin tämän jo vuonna 1997, hän naurahtaa. Olen itse opetellut lukemaan tämän kirjan kanssa, lukenut sitä pikkusiskolleni ja sitten omille lapsilleni ja aivan ensimmäinen omistamani Ronja-kirja on jo rapistunut irtolehtikappaleiksi, Fiikka Forsman kertoo suhteestaan tähän Astrid Lingrenin klassikkoon.

Miten paljon tarina on lähes 20 vuoden aikana ohjaajan päässä sitten elänyt ja päivittynyt?

– Itse ydintarina on niin hieno ja kantava että ehkä suurin muutos on vain minun oma suhteeni ja suhtautumiseni koko tarinaan. Toki myös jokainen työryhmä ohjailee vähän näytelmän painopisteitä, Forsman sanoo.

Ronja Ryövärintytär Vaasan kaupunginteatterissa.
Antti Haavisto / Yle

Tuttu työryhmä Baddingista

Forsmanin edellinen Vaasan kaupunginteatterille tekemä ohjaus, Badding oli huikea menestys, ja tässäkin näytelmässä nähdään lavalla monia Baddingistä tuttuja näyttelijöitä, muun muassa kehuja saanut Oiva Nuojua, joka näyttelee tässä Ronjan rakasta ystävää, Birkiä.

– Oiva Nuojua oli muuten mukana avustajana tässä samaisessa näytelmässä aikanaan myös Oulussa, jonne ohjasin tämän näytelmän myös, Fiikka Forsman muistelee.

Ronjaa näyttelevä ja Espoosta kotoisin oleva Reetta Kankare oli hänkin mukana Forsmanin edellisessä ohjauksessa Baddingissä. Kankare valmistui ja tuli näyttelijäksi Vaasaan reipas kaksi vuotta sitten ja hän pitää monen lapsen sankaria, Ronjaa vaativana työnä. Hän on aiemmin myös haaveillut pääsevänsä näyttelemään Ronjaa.

– Ohjaaja Fiikan tavoin tämä on minulle hurjan tärkeä tarina jota myös äitini minulle aikanaan lapsena ollessani luki. Ja vaikka siitä onkin aikaa, määrittävät monet lapsena tärkeiksi koetut asiat loppuelämää vahvasti ja minulla tämän Ronjan kanssa käy nyt niin, kun tarina syvenee sitä itse näytellessä, Reetta Kankare sanoo.

Kolmiodraama ja lapsuuden loppu

Ohjaaja Fiikka Forsman näkee Ronjan tarinan myös eräänlaisena lapsuuden loppuna ja kolmiodraamana jota erityisesti isovanhempien soisi katsovan yhdessä lastenlasten kanssa.

– Tämä on yksi esimerkki tarinasta, jossa aikuiset nähdään ikään kuin lapsen kautta. Tässä hektisessa maailmassa itselleni ja monelle muullekin saattaa käydä lasten kanssa niin, että unohdetaan miettiä ja kysyä, miltä heistä tuntui kun jotain tärkeää ja suurta tapahtui.

Ronjassa on esimerkiksi vahvoja teemoja, jotka liittyvät kuolemaan, suremiseen ja lasten ja vanhempien väliseen suhteeseen.

– Isä kieltää tyttärensä joka taas liittyy pelkoon siitä, että tulen hylätyksi ja jään jopa ilman vanhempia. Näitä asioita ei kannattaisi kuitenkaan elämässä kysymyksinä täysin sivuuttaa ja uskon, että juuri isovanhemmat voisivat olla tässä hyviä sillanrakentajia, Forsman muistuttaa.