Koe uusi yle.fi

Ulkomaalaiset metsästäjät kiertävät Suomen

Metsästysturismi on Suomessa lapsenkengissään. Ulkomaisia metsästäjiä saapuu Suomeen vuosittain noin 1500. Määrä on murto-osa esimerkiksi Ruotsin luvusta. Suomen metsissä olisi monenlaista riistaa turisteillekin, eräänä erikoisuutena valkohäntäpeura, jota muualla Euroopassa ei ole metsästettäväksi asti.

luonto
Peurat pellolla
Sami Tammi / Yle

Eräänä esteenä metsästysturismille on yksityinen maanomistus Etelä-Suomessa. Toinen on perisuomalainen kateus, naurahtaa apulaisjohtaja Jari Pigg Suomen Riistakeskuksesta.

– Jos metsästysseuralla on maksavia ulkomaisia asiakkaita, niin siinä aletaan nopeasti katsoa, että mikä on oikeudenmukainen tulonjako. Mitä saa maanomistaja, mitä metsästysseura ja mitä muut mahdolliset toimijat. Meillä ei ole oikein totuttu sellaiseen, että metsästyksellä joku tienaa rahaa, arvioi Jari Pigg.

Suomessa on houkuttelevaa riistaa turisteillekin

– Meillä on Suomessa hyvät riistakannat. Meillä on myös sellaisia riistaeläinryhmiä, jota kiinnostavat ulkomaalaisia, esimerkiksi metsäkanalinnut ja valkohäntäpeura, esittelee Jari Pigg.

Jari Pigg
Metsästysturismista voisi tulla hyvä lisätulonlähde maaseutukunnissa, arvioi Jari Pigg.Suomen Riistakeskus

– Näitä riistaeläimiä ei Keski-Euroopassa juuri ole ja monet metsästäjät ovat hyvinkin kiinnostuneita mahdollisuudesta päästä niitä metsästämään, uskoo apulaisjohtaja Jari Pigg.

Lisätuloa maaseudulle

Metsästysturismista tuskin tulee suurta liiketoimintaa Suomeen.

– Se voisi olla pienimuotoista yritystoimintaa, jossa metsästyksen järjestämisen lisäksi voisi olla mökkivuokrausta ja ravintolapalveluja.

– Pitää muistaa, että Suomessa metsästys on eränkäyntiä, jossa ollaan luonnossa ja viihdytään tulien äärellä ja nautitaan luonnossa olemisesta. Se on sellainen elementti, joka ulkomaalaisia voi kiinnostaa.

– Metsästysturismista voisi tulla hyvä lisätulonlähde maaseutukunnissa, arvioi Jari Pigg.