Clean tech -yritykset iskevät Talvivaaran jätevesien kimppuun

Oulu Water Alliance -yhtiö ja paltamolainen Aquaminerals on valittu kehittämään Talvivaaran kaivoksen vedenpuhdistusta. Mukana on myös kuusi muuta puhdistusmenetelmää ja yritystä, jotka on tarkoitus julkaista lähiviikkoina.

Kotimaa
Puhdistettujen liikavesien juoksutus Talvivaaran kaivosalueelta.
Kalle Heikkinen / Yle

Talvivaaran kaivosta Sotkamossa pyörittävä Terrafame alkoi etsiä uusia puhdistusratkaisuja jo viime vuoden puolella.

Tammikuun lopun määräaikaan mennessä kertyi yli sata vaihtoehtoa, jotka nyt on karsittu kahdeksaan.

Tämä kertoo suomalaisesta clean tech -osaamisesta.

Jani Kiuru

Kaivosyhtiön projektijohtaja Jani Kiuru osasi odottaa kovaa kiinnostusta puhdistuspilottiin, jossa keskitytään etenkin vesien sulfaattipitoisuuksien pienentämiseen.

– Hakemusten määrä ei sinällään yllättänyt, mutta kyllähän tämä kertoo suomalaisesta clean tech -kiinnostuksesta ja -osaamisesta.

Kaikkien kahdeksan mukana olevan yrityksen nimet on tarkoitus julkistaa lähiviikkoina.

Jatkopäätöksiä tehdään jo kesällä

Kahdeksan mukaan valitun menetelmän kehittäminen on alkanut maaliskuun aikana. Seuraava vaihe uusien hankkeiden kehittämisessä on kesällä, kertoo projektijohtaja Jani Kiuru.

– Tavoitteena on, että jo juhannuksena pystyisimme poimimaan parhaalta vaikuttavat menetelmät jatkokehitykseen. Jos kaikki osoittavat toimivuutensa, niin voimme jatkaa kehitystyötä kaikkien kahdeksankin kanssa.

Kiurun mukaan myös uusia ratkaisuja voidaan vielä ottaa mukaan. Käytössä olevasta kahden miljoonan euron rahoituksesta on vielä käyttämättä suurin osa.

Uusien menetelmien toivotaan tuovan helpotusta vesien sulfaattikäsittelyyn jo 2-3 vuoden kuluessa.

Puhdistusosaamista Oulusta ja Paltamosta

Mukaan valittujen kahdeksan yrityksen nimet on tarkoitus julkistaa lähiviikkoina. Toistaiseksi tiedossa ovat Oulu Water Alliance ja paltamolainen Aquaminerals, jotka ovat jo aiemminkin tehneet yhteistyötä kaivosyhtiöiden kanssa.

Oululaismenetelmä perustuu prosessiveden haihduttamiseen ja epäpuhtauksien tiivistämiseen. Tavoitteena on, että jäljelle jäänyt sulfaatti-metalli-konsentraatti voitaisiin vielä hyödyntää muussa teollisuudessa, kertoo vesiallianssin toimitusjohtaja Jaakko Pellinen.

Tämä on suuri mahdollisuus, joka avaa tärkeän näyteikkunan kaivosalalle.

Jaakko Pellinen

– Siitä on tarkoitus kiteyttää metallisuoloja, joita pystyttäisiin käyttämään esimerkiksi lannoitteina tai saostuskemikaaleina.

Paltamolainen Aquaminerals puolestaan pyrkii poistamaan veteen liuenneita metalleja ja näin tehostamaan kaivoksen puhdistuslaitoksen toimintaa, kertoo myyntijohtaja Tuomo Pikkarainen.

– Jos saamme liukoisia metalleja pois vedestä jo ennen käänteisosmoosipuhdistusta, niin sen teho kasvaa entisestään.

Aquaminerals on kehittänyt jauhemaisessa muodossa olevia sitoja-aineita, jotka poistavat veteen liuenneita metalleja.

Jos yhtiöt menestyvät Talvivaaran vesien kanssa, niin niillä on hyvät mahdollisuudet laajentua myös muualle.

– Meillä on mukana muutama iso yhteistyökumppani ja luonnollisesti iso asiakas. Tämä on suuri mahdollisuus, joka avaa tärkeän näyteikkunan kaivosalalle ja tietenkin myös muille teollisuuden aloille, arvioi Oulu Water Alliancen toimitusjohtaja Jaakko Pellinen.