1. yle.fi
  2. Uutiset

Erälehti: Kalastuskunnat valittivat Suomen kalastuslaista Euroopan komissioon

Kahden Suur-Saimaalla toimivan osakaskunnan mielestä kalastulain muutos on perustuslain vastaista.

luonto
Uistelija Saimaalla
Yle

Kaksi eteläkarjalaista kalastuskuntaa ovat valittaneet Euroopan komissioon vuoden alussa voimaan tulleesta kalastuslaista. Asiasta kertoi ensimmäisenä Erälehti (siirryt toiseen palveluun).

Suur-Saimaalla Taipalsaaren kunnassa toimivat Pönniälän ja Solkein osakaskunnat vaativat kantelussaan, että Suomen valtion tulee muuttaa vuoden alussa voimaan tullutta kalastuslakia.

Ei ely-keskus voi päättää miten meidän kalavesiä käytetään

Jarkko Sihvo

Vuoden alusta voimaan tulleen lain mukaan ely-keskukset saavat päättää osakaskuntien alueen käytöstä ja hoidosta. Aikaisemmin osakaskunnat itse päättivät kalastusalueensa asioista.

– Sehän on perustuslain vastaista, että joku muu taho alkaa myydä lupia meidän alueelle. Ei ely-keskus voi päättää miten meidän kalavesiä käytetään, sanoo Solkein osakaskunnan puheenjohtaja Jarkko Sihvo.

Laista valittaneiden osakaskuntien kalastajat pelkäävät, että kaupallinen kalastaminen alueella lisääntyy niin, että vesialueen omistajille ei jää mahdollisuutta harrastukseen.

– Se on ihan selvä, että jos ely-keskus myöntää luvat, niin sinne alkaa tulla kalastajia muualta niin kauan kuin kalaa riittää, sanoo Sihvo.

Lue seuraavaksi