1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuningattaren siunaus punk-juhlavuodelle oli liikaa: Malcolm McLarenin poika polttaa miljoonien arvoisen muistokokoelman

Brittiläisten kulttuuri-instituutioiden into juhlistaa punkin 40-vuotista historiaa on saanut Joe Corrén sapen kiehumaan. Muotisuunnittelija Vivienne Westwoodin ja edesmenneen Sex Pistols -manageri Malcolm McLarenin poika aikoo polttaa miljoonien puntien arvoisen punk-kokoelmansa protestina kapinan kuoliaaksisyleilemiselle. Hän kehottaa muita tekemään samoin.

Joe Corré Kuva: Rex Features / AOP

Corréa iljettää se, että maan suuret kulttuuri-instituutiot British Film Institutesta British Libraryyn ovat kesyttäneet muutosta vaatineen liikkeen museotavaraksi, ja tuotteistaneet sen Punk London (siirryt toiseen palveluun) -otsikon alle.

Juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen on myönnetty veikkausvaroja liki 100 000 puntaa. Corrén mielestä kaikkein karmivinta asiassa on kuitenkin kuningattaren virallinen siunaus.

– Siinä vaiheessa, kun kuningatar nyökyttelee hyväksyvästi punkin 40-vuotisjuhlalle tietää, että jotain on mennyt vakavasti pieleen, jyrisee Joe Corré brittiläisen verkkolehti Cracki (siirryt toiseen palveluun)n siteeraamassa tiedotteessa.

Protestina kapinan kesyttämiselle Corré on ilmoittanut polttavansa viiden miljoonan punnan arvoisen punk-muistoesinekokoelmansa. Tempaus on määrä toteuttaa Camdenissa 26.11.2016, eli päivänä, jolloin Sex Pistolsin Anarchy in the UK -singlen julkaisemisesta tulee tasan 40 vuotta. Corré kehottaa muita tekemään saman tempun omille kokoelmilleen.

Corrén mielestä nykyhetkessä kytee sama tunnelma, joka toimi aikanaan sytykkeenä punk-kulttuurin alkuräjähdykselle. Agent Provocateur -alusvaatemerkin perustanut bisnesmies ja aktivisti virittelee uutta kapinaliikettä.

– Yleinen pahanolontunne vallitsee brittien parissa; ihmiset ovat turtia. Heistä tuntuu, ettei heillä ole ääntä. Vaarallisinta on se, että ihmiset ovat lakanneet taistelemasta sen puolesta, mihin he uskovat. Meidän pitää vielä kerran räjäyttää kaikki paska, agitoi Corré.