1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä pitää ilmasotaharjoitukset Karjalassa lähiviikkoina

Venäjän ilmavoimat pitää vuosittaisen Ladoga-sotaharjoituksen Karjalassa maaliskuun lopulla. Harjoitus kuuluu hävittäjälentäjien koulutukseen, ja sen jälkeen heidät kelpuutetaan taistelutehtäviin.

Venäjän harjoituksiin Laatokan ympärillä osallistuu muun muassa MiG-29SMT -koneita (oikeanpuoleinen). Kuva ilmailunäytöksestä Moskovasta 2013. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Tämänvuotiseen Ladoga (Laatokka)-harjoitukseen osallistuu lentäjiä ja lentokoneita paitsi Venäjän Karjalassa olevista tukikokhdista, myös Tverin ja Kurskin alueilta. Venäjän puolustusministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan harjoituksessa on mukana noin 50 lentäjää. Koneiden määrää ei ilmoiteta.

Harjoitukseen osallistuu MiG-29SMT, MiG-31BM ja Su-27 -hävittäjiä. MiG-29 ja Su-27 ovat monitoimihävittäjiä, joilla voi torjua toisia lentokoneita tai hyökätä maamaalia vastaan. MiG-31 on torjuntahävittäjä, jolla on pitkä toimintasäde.

Harjoituksessa tehdään kovapanosammuntoja ja laukaistaan ohjuksia. Venäjän puolustusministeriön mukaan nuoret lentäjät saavat harjoituksen jälkeen kelpuutuksen taistelutehtäviin Venäjän ilmatilan puolustamiseksi.

Harjoitusaluetta ei venäläistiedotteessa tarkemmin kerrota. Venäjällä on hävittäjätukikohtia Suomen rajan takana muun muassa Petroskoin lähellä ja Lotinapellossa Syvärin eteläpuolella.

Asiasta uutisoineen Barents Observer -nettilehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ladoga-harjoitus on tänä vuonna pienempi kuiin joskus aiemmin. Vuonna 2013 harjoitukseen otti osaa yli 70 lentokonetta ja helikopteria, ja vuonna 2009 siihen osallistui myös maahanlaskujoukkoja.