EU:n komissio: Turkista ei tule vapaamatkustajaa

EU:n komission mukaan sopu Turkin kanssa ei voi merkitä sitä, että Turkkiin palautettaisiin pakolaisia sokkona. Turkille ei myöskään aiota antaa vapaamatkustajan paikkaa EU-jäsenyyteen.

Syyria

EU:n komissio on yrittänyt selventää periaatteitaan siitä, mihin se on valmis Turkin kanssa pakolaissovun aikaansaamiseksi.

– Emme ole antamassa Turkille vapaamatkustajan paikkaa, sanoo komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans.

Turkin tulee ensiksi tehdä ennalta sovitut lakimuutokset huhtikuun loppuun mennessä, jotta viisumivapaus voisi astua voimaan kesäkuun lopussa.

Varapuheenjohtaja Frans Timmermansin mukaan EU:lla on halukkuutta avata Turkin kanssa uusia neuvottelulukuja nimenomaan aloittamalla keskustelut oikeuksista.

Pakolaissovun edessä vielä ongelmia

EU:n komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoo, että pakolaissovun edessä on vielä ongelmia.

– Turkin ja Kreikan tulee muuttaa lakejaan, jotta pakolaissopimus saadaan toimimaan, Timmermans arvioi.

Komission arvion mukaan sopu Turkin kanssa on välttämätön, sillä vaihtoehto sovulle on se, että Idomenin pakolaisleirien kaltaiset ongelmat kasvavat Kreikassa.

Timmermans painottaa kuitenkin, että "yksi yhdestä" -sovussa ei voi käydä niin, että Turkkiin palautettaisiin pakolaisia sokkona. Alustavassa suunnitelmassa Kreikasta palautettaisiin Turkkiin turvapaikanhakija ja vastaavasti Turkista siirretään pakolainen EU-maahan.