Vanhukset ja lapsiperheet karttavat hissittömiä taloja

Hyväkuntoinen kerrostalo, hyvällä sijainnilla ja sopivan kokoinen asunto kaupan - muttei hissiä? Vanhus tai lapsiperhe saattaa sopivan kohteen ohittaa, sillä hissi voi monelle olla välttämättömyys.

Hissitön kerrostalo
Mies avaa hissin oven.
Markus Sjöberg / Yle

Asumiseen liittyvä esteettömyyden tarve lisääntyy nopeasti. Jyväskylän kaupunki patistaa taloyhtiöitä esteiden karsintaan. Ongelma alkaa olla iso muun muassa hissittömien talojen vuoksi. Vailla hissiä on yli 300 kerrostaloa eli kaikkiaan noin 900 rappukäytävää.

Vanhenevan väestön lisäksi liikkumisen vaikeus karsii niistä myös lapsiperheitä.

– Iso osa hissittömistä kerrostaloista on sellaisia, joihin lapsiperheet eivät hakeudu, vaikka talo muuten sijainnin puolesta oliskin hyvä. Esteettömyys on kaikille etuoikeus, sitä kannattaa edistää, toteaa Jyväskylän kaupungin asuntoasiantuntija Eija Kuokkanen.

Esteettömyys nousee entistä isompaan rooliin tulevaisuudessa, Kuokkanen uskoo.

– Asuntoja tarvitaan ikääntyvän väestön vuoksi enemmän eikä uusi tuotanto pysty vastaamaan kysyntään, vaan myös vanhaa pitäisi uudistaa.

Jyväskylässä taloyhtiöt ovat olleet haluttomia rakentamaan hissejä kerrostaloihin jälkikäteen. Muutaman viime vuoden aikana Jyväskylässä ei ole käynnistynyt yhtään hissien jälkiasennuskohdetta.

Opiskelijat valtaavat hissittömät talot

Kuokkanen kertoo, että on Jyväskylän ruutukaava-alueella on vain pari hissitöntä, yli kolmekerroksista kerrostaloa. Muualta kaupungista löytyy alueita, joissa esteettömyyttä on enemmän.

– On paljon hyvällä sijainnilla olevia kerrostaloja, joissa ei ole hissiä. Niistä vanhukset ovat joutuneet muuttamaan pois, vaikka alueella olisi heille sopivia palveluita. Esimerkiksi Viitaniemen alue on sellainen, missä opiskelijat ovat vallanneet aluetta.

Viitaniemen lisäksi esimerkkialueena Kuokkanen mainitsee Mäki-Matin alueen Jyväskylän keskustan kupeessa.

Hissin lisäksi esteettömyyttä luovat hyvät portaat ja liuskat, jotka auttavat liikkumista talon piha-alueella.

Jyväskylän kirjastolla järjestetään torstaina 17. maaliskuuta avoin tilaisuus (siirryt toiseen palveluun) asuntojen esteettömyyden parantamisesta ja siitä, kuinka esimerkiksi yhteiskunta voi tukea korjauskustannuksissa.