Perämeren Jätehuolto ottaa käyttöön perusmaksun

Perämeren Jätehuolto ottaa huhtikuun alussa käyttöön jätehuollon perusmaksun. Maksun suuruus on vakituisessa asunnossa noin 25 euroa vuodessa, tänä vuonna kuitenkin alle 20 euroa.

Perämeren jätehuolto
Kyltti jätekeskus Jäkälässä. SER-romut, metallit, vaaralliset ja ongelmajätteet, sekä esimerkiksi puutarhajätteet voi toimittaa maksutta Perämeren jätehuolto Oy:n ekoasemille tai jätekeskus Jäkälään.
Yle / Risto Koskinen

Perämeren Jätehuolto ottaa käyttöön jätehuollon perusmaksun huhtikuun 1. päivänä. Maksun suuruus on vakituisessa asunnossa 24,80 euroa vuodessa ja vapaa-ajan asunnossa puolet siitä. Tänä vuonna maksu on kuitenkin pienempi, 18,60 euroa vakituisesta asunnosta ja vaapaa-ajan asunnosta 9,30 euroa.

Maksu peritään myös kerrostaloasukkaalta. Lasku lähetetään kuitenkin isännöitsijälle.

Perusmaksulla saa myös asiakaskortin, joka oikeuttaa neljään maksullisen jätteen tuontikertaan ekoasemalle.

Perämeren Jätehuollon perusmaksu on Suomen edullisin. Maksulla jätehuollon rahoitukseen saadaan mukaan myös niinkutsutut vapaamatkustajat. Maksulla katetaan jätehuollon ilmaispalvelujen, kuten ekoasemien, kustannukset.

– Aiemmin nämä palvelut katettiin jätemaksulla. Perusmaksussa ilmaispalvelujen kustannuksiin osallistuvat myös "vapaamatkustajat", sanoo jätelautakunnan sihteeri Minna Karhunen.

Jätemaksulle ei tapahdu tässä yhteydessä mitään. Perusmaksun käyttöönoton ansiosta sitä ei kuitenkaan tarvinnut korottaa.

Perämeren Jätehuollon omistavat Kemi, Tornio, Keminmaa, Tervola ja Ylitornio. Lapissa ainoastaan Posiolla ei peritä perusmaksua.