1. yle.fi
  2. Uutiset

Ex-puheenjohtaja Salolainen: Kolme syytä kokoomuskapinaan

Maakuntahallinnon runnominen jätti kokoomuslaisiin pysyvän trauman.

politiikka
Politiikan avokonttori: Uosukaisen pöydässä Pertti Salolainen
Politiikan avokonttori: Uosukaisen pöydässä Pertti Salolainen

Kokoomuksen kansanedustaja, ex-puheenjohtaja Pertti Salolainen arvioi Politiikan avokonttori -nettilähetyksessä syitä kokoomuksessa kytevään tyytymättömyyteen. Keskustelu kokoomuksen kapinamielialasta ja puheenjohtajapelistä sai vauhtia eilen, kun kansanedustaja Hjallis Harkimon kerrottiin harkitsevan ehdokkuutta ensi kesän puoluekokouksessa.

Salolainen näkee kokoomuslaisten tyytymättömyyden taustalla useita syitä. Yhtenä syynä hän pitää 2-1 -asetelmaa hallituksessa.

– Me olemme tässä hallituksessa 2-1 -tilanteessa. Koemme, että keskusta ja perussuomalaiset ovat toisella puolella ja me olemme toisella puolella. Näyttää siltä, että perussuomalaiset ovat peesanneet kaikissa tärkeissä asioissa keskustaa. Se on yksi tärkeä asia.

Toisen syyn Salolainen uskoo turhauttavan myös keskustalaisia.

– Hallitus ei ole saanut vielä mitään erityistä aikaan. Merkittävä osa esityksistä, kymmenen esitystä, on peruttu. Työmarkkinavenkoilu on ärsyttänyt kovasti kansalaisiakin, että miten siinä loppujen lopuksi käy. Itse olen sanonut, että joutuu kysymään, onko maassa parlamentarismi vai korporativismi.

Kolmas kokoomuslaisia ärsyttävä asia on Salolaisen mielestä tapa, jolla makuntahallinto runnottiin viime syksynä läpi. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti hallituskumppaneille, että jos päätöstä 18 maakunnasta ei synny, hän menee presidentin luokse pyytämään hallituksen eroa. Salolaisen mukaan kokoomuslaiset eivät ole vieläkään toipuneet järkytyksestä – siitä miten Sipilä painosti tahtonsa läpi.

– Tämä on jättänyt pysyvän trauman kokoomuslaisiin. Sehän oli täysin tarpeeton näytelmä. Silloin keskusteltiin sotesta ja sote piti saada tehdyksi. Keskusta kytki siihen maakuntahallinnon.

Salolaisen mukaan kokoomuksen eduskuntaryhmän kokouksissa ei esitetä kritiikkiä puheenjohtaja Alexander Stubbia kohtaan. Hän kuitenkin myöntää, että käytäväpuheissa keskustellaan siitä, miten tässä mennään eteenpäin. Hän ei usko Harkimon tai Vapaavuoren haastavan Stubbia. Hän arvelee kuitenkin, että julkisuuteen ryöpsähtänyt puheenjohtajakeskustelu jatkuu.

– Tapaus Harkimo on lisännyt vettä myllyyn, niin että voidaan kysyä, kuinka tämä keskustelu pysäytetään.

Lue seuraavaksi