Republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Donald Trumpin luonteenpiirteet on asetettu Yhdysvalloissa suurennuslasin alle.
Möläytyksiä on häneltä kuultu pitkin matkaa: kilpakumppanilleen Carly Fiorinalle hän tokaisi, ettei pidä tämän ulkonäöstä. Entistä presidenttiehdokasta John McCainia hän pilkkasi, että tämä antoi ottaa itsensä sotavangiksi Vietnamissa.
Aggressiivinen, epäkunnioittava
Trumpin elekieli on halventavaa, kuin koulun pihalla kiusaamistilanteista opittua. Hän ei noudata poliittisen taistelun kirjoittamattomia sääntöjä. Ennenkin peli on ollut armotonta, mutta kuitenkin jollakin tapaa rehtiä.
Donald Trump on ollut vastustajiaan kohtaan aggressiivinen ja epäkunnioittava. Vaalitilaisuudessaan suunsa avanneesta mielenosoittajasta hän totesi, että haluaisi lyödä tätä nyrkillä naamaan.

"Itsekeskeinen, heikko impulssikontrolli"
Kannat tulevat esiin ärtyneinä purkauksina, joissa hän toistelee samaa asiaa hieman eri sanoin.
Trumpia kuvaillaan itsekeskeiseksi ja herkkänahkaiseksi mieheksi, jolla näyttää olevan vaikeuksia impulssikontrollin kanssa.
Yhdysvaltalainen media on luonnehtinut häntä patologiseksi valehtelijaksi, öykkäriksi ja eripuran lietsojaksi. Sanavalintoja ovat olleet myös pahantahtoinen ja myrkyllinen, kiihkoilija.
"Narsisti, oppikirjan mukaan"
Kyse on narsismista, arvioi moni yhdysvaltalainen asiantuntija.
Yleisen käsityksen mukaan narsistilla on suuruuskuvitelmia omasta itsestään. Hän vaatii korostunutta ihailua, käyttää muita häikäilemättä hyväkseen eikä juuri tunne empatiaa. Hän on röyhkeä eikä katso moraalisääntöjen koskevan häntä. Virheitä narsisti ei myönnä eikä tunne katumustakaan.
Sopii Trumpiin, sanovat monet mielenterveystyön ammattilaiset. "Hätkähdyttävän narsistinen", ”narsistinen persoonallisuushäiriö, kuin oppikirjasta”, kuvailevat psykologit Trumpin käytöstä Vanity Fair Newsin jutussa (siirryt toiseen palveluun).
Yksi haastatelluista, psykologi George Simon sanoo Trumpin olevan narsismissaan niin klassinen tapaus, että hän on käyttänyt videoklippejä Trumpista esimerkkeinä opetuksessaan.

– Hän on unelmatapaus. Muuten olisin joutunut palkkaamaan näyttelijöitä, Simon sanoo.
"Kiusaajaluonne, halventava"
Narsistin luonteenpiirteitä ovat mm. mahtailevuus, oletus siitä, että muut tunnustavat hänen ylemmyytensä sekä halu manipuloida muita.
– Hänet on helppo diagnosoida, sanoo psykoterapeutti Charlotte Prozan.
– Jo ensimmäisessä väittelyssään hän puhui päälle ja oli määräilevä. Hän tekee kaikkensa halventaakseen muita.
Vanity Fair Newsin artikkelissa Trumpia kuvaillaan kiusaajaluonteeksi. Hän pyrkii alentamaan muita hyökkäyksillään.
Autoritaarisen johtajan kaipuu

Trumpin suosion katsotaan kertovan paljon Yhdysvaltain nykyäänestäjistä: ihmiset haluavat äänestää itsensä kaltaisia ehdokkaita. Yhdysvaltain poliittinen kulttuuri on muuttumassa – eikä varmaankaan myönteiseen suuntaan.
Trumpin kannattajat ovat taipuvaisia palvomaan autoritaarista johtajaa, sen vuoksi että he ovat itsekin autoritaarisia, kirjoittaa Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun).
Tyypillisin Trumpin äänestäjä ei siis ole köyhä, kouluttamaton tai valkoinen. Kyse ei ole niinkään rodusta tai sukupuolesta. Trumpin äänestäjiä yhdistää se, että he kaipaavat karismaattista johtajuutta.
Autoritaarisia johtajia ihailee Trump itsekin. Hän on ylistänyt presidentti Vladimir Putinia. Italian sodanaikaisen diktaattorin Mussolinin lainauksen sisältävän tviitin hän tviittasi eteenpäin.
Uusi tapa tehdä politiikkaa
Trumpin ego vaikuttaa äärimmäiseltä, mutta onko hän suunnannäyttäjä uudenlaiselle tavalle tehdä politiikkaa? Sekä poliittinen eliitti että tavallinen kansa ovat muuttumassa itsekeskeisemmiksi, kirjoittaa Livescience-lehti (siirryt toiseen palveluun).
Trumpin mahtailu on omassa luokassaan – hän sanonut oman presidenttiytensä tulevan olemaan suurin, minkä Jumala on koskaan luonut. Hänen arvostelukykynsä asetettiin kyseenalaiseksi viimeistään, kun hän viittasi omiin miehisiin mittoihinsa, kun hänen pienistä käsistään oli väännetty huumoria.

Tutkija summasi plussat ja miinukset
Psykologian tutkija Ryne A. Sherman näkee Trumpin persoonallisuudessa jotain hyvääkin Psychology Today -lehden jutussa (siirryt toiseen palveluun). Trump vaikuttaa Shermanin mukaan sopeutuvaiselta – vaikkei oikein kestäkään arvostelua.

Hän on tavattoman kunnianhimoinen - mutta kilpailuhenki ei oikein auta, jos ei kuuntele muita.
Hän on seurallinen ja haluaa viihdyttää – mutta samalla hän on huono kuuntelija.
Sitten Sherman listaa Trumpin varsinaisia miinuksia. Hän on erittäin röyhkeä ja elää suuruuskuvitelmissa. Hän on pahansuopainen eikä oikein opi virheistään.
Hänellä on heikko vastuuntunto. Hän ei juuri ota vastaan neuvoja muilta. Impulsiivisuuteen liittyy arvaamatonta käytöstä.
Verrattu Nixoniin ja Reaganiin
Poliittisten johtajien joukossa on aina ollut henkilöitä, joita on luonnehdittu narsisteiksi, Venezuelan Hugo Chávez ja Irakin Saddam Hussein olivat tällaisia. Mutta Yhdysvaltain mittapuun mukaan Trumpin voi sanoa olevan luonteeltaan poikkeustapaus.

1970-luvun presidenttiä Richard Nixonia sanottiin suuruudenhulluuteen taipuvaksi ja hän joutuikin eroamaan kesken virkakautensa väärinkäytösten takia. Mutta Nixon oli myös taitava reaalipoliitiikko, joka avasi Yhdysvaltain suhteet Kiinaan.
Presidentti Ronald Reaganin kyvyt hoitaa korkeaa tehtävää asetettiin aikoinaan kyseenalaisiksi. Mutta hänkin hoiti taitavasti suurvaltasuhteita ja oli lisäksi huippupätevä kommunikoija yli poliittisten rajalinjojen.
Myös presidentti George W. Bushin rahkeita hoitaa tehtävää epäiltiin läpi kahden virkakauden. Mutta Trumpiin rinnalla hänkin vaikuttaa hyvin presidentilliseltä.
Ydinasenapin haltijaksi?
Amerikkalaiset pohtivat nyt, mitkä ovat Trumpin lahjat ja soveltuvuus presidentiksi. Onko hänestä maailman korkeimpaan virkaan, ydinasenapin haltijaksi?
Kannatus on ainakin korkealla, oli luonnekuva sitten mikä hyvänsä.
Yksi arvio on, että Yhdysvaltain presidenteillä on yleensä tapana valita pätevä esikunta ympärilleen. Työ hoituu, kun uho talttuu ja särmät hioutuvat. Reaalimaailma tulee vastaan, kun on ryhdyttävä hallitsemaan. Omanarvontuntoisen kongressin kanssa joutuu vääntämään monet kerrat.
Liikemiehenä Trump on myös karaistunut nopeisiin päätöksiin. Narsistista tai ei, suuresta egosta voi olla myös apua esimerkiksi kansainvälisen kriisin hetkellä, arvioivat jotkut yhdysvaltalaiset psykologit (siirryt toiseen palveluun).